Υλικά
Για τις πατάτες
1½ κιλό πατάτες
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
μοσχοκάρυδο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού
200 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο
1½ φλιτζ. ζεστό γάλα
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 καρότο σε μικρά κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
10 ντοματίνια σε ροδέλες
1 κ.γλ. ζάχαρη
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για την κρούστα
τριμμένο τυρί
τριμμένη φρυγανιά
βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες πολύ καλά, με τη φλούδα τους.
Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι.
Τις μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά σε κατσαρολάκι και τις ανακατεύουμε με πιρούνι μαζί με το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το βούτυρο και το γάλα.
Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνουμε το τυρί και το αβγό και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά τον κιμά με το καρότο, το μπαχάρι και το μίγμα μπαχαρικών.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνουμε μερικές βόλτες μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε το κονκασέ και τα ντοματίνια με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20' τον κιμά. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, στρώνουμε μια λεπτή στρώση πουρέ, από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στον φούρνο για 10'-15', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.