Υλικά
250 γραμ. βούτυρο γάλακτοςΥλικά
6 αυγά
350 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. νωπή μαγιά
1 κουτ. της σούπας καλοκοπανισμένο μαχλέπι
1 κουτ. του γλυκού κοφτό μαστίχα Χίου
Ξύσμα λεμονιού
250 γραμ. φρέσκο γάλα
1.300 γραμ. περίπου αλεύρι
100 γραμ. αμύγδαλα φιλέ
Αυγό για άλειμμα
Εκτέλεση
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τα ασπράδια σε μαρέγκα και ύστερα τα ενώνετε.
Ζεσταίνετε το γάλα και διαλύετε τη μαγιά.
Ζεσταίνετε το βούτυρο και τα ρίχνετε όλα στο μείγμα με τα αυγά (κρατάτε λίγο βούτυρο, περίπου 50 γραμ., για το ζύμωμα).Βάζετε στο μπλέντερ το μαχλέπι, τη μαστίχα και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Τα χτυπάτε και τα ρίχνετε μαζί με το ξύσμα λεμονιού στο προηγούμενο μείγμα.Τέλος προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε, αφού αλείψετε τα χέρια σας με το βούτυρο που έχετε κρατήσει.Μετά ανάβετε τον φούρνο στους 50°C και, όταν ζεσταθεί, τον σβήνετε.
Βάζετε μέσα τη ζύμη και αφήνετε να διαπλασιαστεί ο όγκος της. Αφού διπλασιαστεί, πλάθετε τα τσουρέκια και τα τοποθετείτε επάνω σε λαδόκολλα στο ταψί.Τα ξαναβάζετε στον φούρνο και τα αφήνετε να φουσκώσουν δεύτερη φορά.
Τα βγάζετε.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Τα αλείφετε με ένα χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και τα φουρνίζετε για περίπου 40 λεπτά και έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρώμα.