Υλικά
υλικά για 30-40 κομμάτια
340 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
100 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
190 γρ. golden syrup (στα μεγάλα s/m και deli)
1 1/2 κ.σ. τζίντζερ (σε σκόνη)
1/2 κ.κ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.κ. σόδα μαγειρική
για το γλάσο
1 ασπράδι αβγού
60 γρ. ζάχαρη
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνει ένα αφράτο ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε το golden syrup και το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα και το ξύσμα και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια σφιχτή ζύμη.
Σταματάμε, μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και το δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει.
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 15' περίπου, μέχρι να σφίξει.
Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε επάνω τη ζύμη, καλύπτουμε με άλλη λαδόκολλα και ανοίγουμε ανάμεσα τη ζύμη σε πάχος 4 χιλ.
Αφαιρούμε το επάνω φύλλο και με κουπ πάτ κόβουμε τα μπισκότα σε χριστουγεννιάτικες φιγούρες (μπορεί να είναι ίδιες ή διάφορες αλλά σχετικά ίδιου μεγέθους).
Δεν απλώνουν πολύ, αλλά πρέπει να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Τα ψήνουμε για 8'-10' μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί τους ή σε σχάρα.
Αν θέλουμε να τα διακοσμήσουμε -αφού κρυώσουν τελείως- με γκλάσο, μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα ένα με 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο με 60 γρ.
ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει λείο μείγμα (ή να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο).
Αφού κάνουμε τη διακόσμηση που θέλουμε (π.χ.
μάτια-στόμα σε ανθρωπάκια, κλαδιά σε δέντρα κλπ) τα αφήνουμε 2 ώρες να στεγνώσουν.
Τα μπισκότα μπορούν να γίνουν και 10 ημέρες πριν την κατανάλωσή τους.σημ.
αν θέλουμε να τα κρεμάσουμε σαν στολίδια στο δέντρο μπορούμε να κάνουμε στη μια άκρη τρυπούλες με ένα σουβλάκι.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο ελέγχουμε αν έκλεισε κάποια τρυπούλα και την ανοίγουμε ξανά όσο τα μπισκότα είναι ζεστά.