Υλικά
υλικά
2 φλ.τσ. σιμιγδάλι (χοντρό και ψιλό ανακατεμένο)
1 1/3 φλ.τσ. ε. π. ελαιόλαδο με λεπτή γεύση
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
2 φλ.τσ. νερό
1 1/2 φλ.τσ. χυμό φρέσκο πορτοκαλιού
1/2 πορτοκάλι το ξύσμα (στο χοντρό τρίφτη)
φλούδα λεμονιού
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
4-5 γαρύφαλα
Παρασκευή
Φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και τα μπαχαρικά και βράζουμε μερικά λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Το καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, ώστε να μην αρπάξει.
Οταν φτάσει να γίνει μελί και να μυρίσει σταματάμε.
Το πόσο καβουρδισμένο τον θέλουμε είναι θέμα γούστου.
Ενα σκούρο ξανθό χρώμα είναι καλό.
Λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί το καβούρδισμα προσθέτουμε το κουκουνάρι.
Αφαιρούμε από το σιρόπι τα μπαχαρικά και το λεμόνι και φροντίζουμε να είναι καυτό.
Βγάζουμε προσωρινά την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο γιατί πετάγεται και μπορεί να μας κάψει.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε τον χαλβά συνέχεια, με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πιεί τα υγρά του σιροπιού και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, χωρίς να στεγνώσει τελείως.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε έτσι τον χαλβά τουλάχιστον μισή ώρα.
Μεταφέρουμε σε φόρμα.
Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη και κανέλα. σημ.
μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κουκουνάρι με αμύγδαλο που θα προσθέσουμε νωρίτερα στην κατσαρόλα ή να συνδυάσουμε και τα δυο.