Follow us

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Υλικά

υλικά

2 φλ.τσ. σιμιγδάλι (χοντρό και ψιλό ανακατεμένο)

1 1/3 φλ.τσ. ε. π. ελαιόλαδο με λεπτή γεύση

1 1/2  φλ.τσ. ζάχαρη

3 κ.σ. μέλι

2 φλ.τσ. νερό

1 1/2 φλ.τσ. χυμό φρέσκο πορτοκαλιού

1/2 πορτοκάλι το ξύσμα (στο χοντρό τρίφτη)

φλούδα λεμονιού

2 κ.σ.  κουκουνάρι

1 ξύλο κανέλας

4-5 γαρύφαλα

Παρασκευή

Φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και τα μπαχαρικά και βράζουμε μερικά λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.

Το καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, ώστε να μην αρπάξει.

Οταν φτάσει να γίνει μελί και να μυρίσει σταματάμε.

Το πόσο καβουρδισμένο τον θέλουμε είναι θέμα γούστου.

Ενα σκούρο ξανθό χρώμα είναι καλό.

Λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί το καβούρδισμα προσθέτουμε το κουκουνάρι.

Αφαιρούμε από το σιρόπι τα μπαχαρικά και το λεμόνι και φροντίζουμε να είναι καυτό.

Βγάζουμε προσωρινά την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο γιατί πετάγεται και μπορεί να μας κάψει.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε τον χαλβά συνέχεια, με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πιεί τα υγρά του σιροπιού και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, χωρίς να στεγνώσει τελείως.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Αφήνουμε έτσι τον χαλβά τουλάχιστον μισή ώρα.

Μεταφέρουμε σε φόρμα.

Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη και κανέλα. σημ.

μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κουκουνάρι με αμύγδαλο που θα προσθέσουμε νωρίτερα στην κατσαρόλα ή να συνδυάσουμε και τα δυο.

Επίσης...

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα