Υλικά
8 ορτύκια Υλικά
1 κ. φρέσκα σύκα
1 φλ. τσ. ξηρό κόκκινο κρασί + 2 κ.σ. ακόμα
3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
2 κ.σ. μουστάρδα τύπου Dijon
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Επάνω σε χαμηλή φωτιά βάζουμε σε κατσαρολάκι το 1 φλ.
κρασί, το ξύδι και τη μουστάρδα να πάρουν βράση μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Σιγοβράζουμε για 8 –10 λεπτά, ρίχνουμε μέσα τα σύκα, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κρατάμε ξεχωριστά το 1/3 της σάλτσας και το ανακατεύουμε με το βούτυρο.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ορτύκια.
Τα τρίβουμε μέσα και έξω με αλάτι και πιπέρι.
Δένουμε μαζί τα πόδια κάθε ορτυκιού με σπάγκο.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα αντικολλητικό ταψάκι και τη βουτυρώνουμε.
Βάζουμε τα ορτύκια δίπλα –δίπλα μέσα στο ταψάκι.
Τα ψήνουμε για 10 λεπτά, τα αλείφουμε με τη σάλτσα του σύκου που έχουμε ανακατέψει με το βούτυρο.
Τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά τα αλείφουμε πάλι με τη σάλτσα του σύκου και τα ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τις 2 κουταλιές του κρασιού επάνω στα ορτύκια και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Τα ορτύκια είναι έτοιμα αν τρυπώντας το μπούτι στο πιο παχύ σημείο, το υγρό που θα βγει δεν έχει ροζ χρώμα.
Μοιράζουμε ανά δύο τα ορτύκια σε τέσσερα πιάτα, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα των σύκων και συνοδεύουμε αν θέλουμε με σπανάκι ατμού.
Α.Τ.