Υλικά
2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
10 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο + 5-6 φύλλα + 2 κ.σ ψιλοκομμένο φασκόμηλο.
1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
¾ φλ. λευκή ζάχαρη
2 φλ. φρούτα του δάσους φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 δόση βανιλίνη
2 αβγά
1 φλ. ξινόγαλο
Εκτέλεση
Αφήνουμε το βούτυρο έξω από το ψυγείο να μαλακώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα ή τα αφήνουμε να αποψυχθούν αργά μέσα σε σουρωτήρι και να στραγγίσουν τελείως από τα υγρά τους. Χτυπάμε τις 6 κουταλιές βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη και τα αβγά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να πάρει το μείγμα ένα απαλό κίτρινο χρώμα.
Προσθέτουμε το γάλα και ξαναδουλεύουμε.
Αφήνουμε το μίξερ, ρίχνουμε τη 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φασκόμηλο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα των αβγών.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αβγών.
Ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε τον χυλό επάνω στα φρούτα και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κέικ και εάν βυθίσουμε ένα κοφτερό μαχαίρι στο κέντρο να βγει καθαρό.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Φτιάχνουμε τη γαρνιτούρα: βάζουμε τις υπόλοιπες 4 κουταλιές βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα 5-6 φύλλα φασκόμηλου. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Όταν λιώσει τελείως το βούτυρο και αρωματισθεί, αφαιρούμε τα φύλλα του φασκόμηλου με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο τηγάνι τη μαύρη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει ξανθό χρώμα (προσέχουμε μην καεί).
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φασκόμηλο και τα φρούτα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 -4 λεπτά (δεν ανακατεύουμε αλλά κουνάμε κυκλικά το τηγάνι) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε προσεκτικά τη σάλτσα επάνω στην επιφάνεια του κέικ.
Είναι πολύ ωραίο αν το σερβίρουμε χλιαρό.