Follow us

Βασιλόπιτα Πολίτικη (τσουρέκι)

Βασιλόπιτα Πολίτικη (τσουρέκι)

Υλικά

Υλικά

1 κ. αλεύρι για τσουρέκι

80 γρ. μαγιά νωπή

200 γρ. φρέσκο βούτυρο

340 γρ.  ζάχαρη

3 αυγά

340 ml γάλα

2 πρέζες αλάτι

1 ½ κ.γ μαχλέπι τριμμένο

1 ½ κ.γ κακουλέ τριμμένο

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό.

τη ρίχνουμε σε βαθύ γυάλινο μπολ και προσθέτουμε το 1/3 του αλευριού.

Ανακατεύουμε να γίνει σαν πηχτός χυλός.

Το σκεπάζουμε με πετσέτα βαμβακερή και το βάζουμε σε ζεστό μέρος μακριά από τα ρεύματα να φουσκώσει γύρω στη 1 ώρα.

Χτυπάμε τα αυγά με τον αβγοδάρτη να φουσκώσουν και λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Ζεσταίνουμε το γάλα –όχι να βράσει.

Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στη μαγιά και το ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με την ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε σε μεγάλη λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε το μαχλέπι και τον κακουλέ.

Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά με το γάλα.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα με την ζάχαρη.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε πάλι.

Ζυμώνουμε για λίγο και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο –λίγο το βούτυρο ζυμώνοντας συνέχεια μέχρι ενσωματωθεί όλο στην ζύμη.

Ζυμώνουμε καλά για μισή ώρα. σκεπάζουμε τη λεκάνη πρώτα με πλαστικό και από πάνω με μια κουβέρτα και αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για 5 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο ταψιά για το φούρνο.

Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε βασιλόπιτα.

Αν θέλουμε να σχηματίζουμε τον αριθμό του καινούργιου χρόνου με ζυμάρι, κρατάμε λίγο στην άκρη.

Σκεπάζουμε πάλι τα ταψιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Αλείφουμε τις βασιλόπιτες με κρόκο αραιωμένο με νερό, φτιάχνουμε ένα λεπτό κορδόνι με την ζύμη που κρατήσαμε και σχηματίζουμε τον αριθμό του καινούργιου χρόνου.

Αλλιώς τη στολίζουμε με ξηρούς καρπούς και σχέδια που σχηματίζουμε στην επιφάνεια με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ένα ψαλίδι. Ψήνουμε 30 ώρα μέχρι να ροδίσει η βασιλόπιτα.

Όταν τη βγάλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε το στόλισμα με γλάσο (ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη με 4 κ.σ ζεστό –όχι καυτό, νερό).

κερασάκια γλασέ, ξηρούς καρπούς, να καρφώσουμε επάνω ένα κλαδάκι γκι, ένα μικροσκοπικό Άγιο Βασίλη ή ό, τι άλλο μας ευχαριστεί.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.