Follow us

Κέικ με καφέ, πορτοκάλι και σιρόπι καφέ

Κέικ με καφέ, πορτοκάλι και σιρόπι καφέ

Υλικά

Υλικά

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 γερή πρέζα αλάτι

1 ½ φλ. μαργαρίνη ή  βούτυρο

2 ½ φλ. ζάχαρη

5 αβγά

3 δόσεις βανιλίνη

1 φλ. δυνατός καφές φίλτρου, εσπρέσο ή στιγμιαίος

½  φλ. χυμός πορτοκαλιού

3  κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι καφέ

1 ½ φλ. δυνατός καφέ εσπρέσο, στιγμιαίος ή φίλτρου

1 φλ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα βαθύ ταψάκι διαμάτερου 24 εκ.

και τινάζουμε φύγει το περισσό αλεύρι.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο.

Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, τη βανιλίνη, τον καφέ και το χυμό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε.

Όταν το μείγμα ενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.

Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).

Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Φτιάχνουμε το σιρόπι: ανακατεύουμε τον καφέ και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι επάνω σε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 10 -12 λεπτά μέχρι να αποκτήσει σιροπώδη υφή.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ.

Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα