
Υλικά
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
3 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
1 ½ φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο
2 ½ φλ. ζάχαρη
5 αβγά
3 δόσεις βανιλίνη
1 φλ. δυνατός καφές φίλτρου, εσπρέσο ή στιγμιαίος
½ φλ. χυμός πορτοκαλιού
3 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι καφέ
1 ½ φλ. δυνατός καφέ εσπρέσο, στιγμιαίος ή φίλτρου
1 φλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα βαθύ ταψάκι διαμάτερου 24 εκ.
και τινάζουμε φύγει το περισσό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο.
Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, τη βανιλίνη, τον καφέ και το χυμό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε.
Όταν το μείγμα ενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Φτιάχνουμε το σιρόπι: ανακατεύουμε τον καφέ και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι επάνω σε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 10 -12 λεπτά μέχρι να αποκτήσει σιροπώδη υφή.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ.
Α.Τ.