Follow us

Baba au Rhum

Baba au Rhum

Υλικά

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι

5 κ.σ. γάλα + 1 κ.σ. γάλα

15 γρ. νωπή μαγιά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ αλάτι

6 αβγά + 1 κρόκος αβγού 

350 γρ. βούτυρο αγελαδινό

¼ φλ. άχνη ζάχαρη

Για το σιρόπι

φλ. νερό

4 φλ. ζάχαρη

2 φλ. μαύρο ρούμι

Για γαρνιτούρα

Σαντιγί ή κερασάκια γλασέ αν θέλουμε

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε βαριά λεκάνη.

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να χλιάνει, το μεταφέρουμε σε μπολ, διαλύουμε μέσα τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τα αβγά με τον αβγοδάρτη, τα ρίχνουμε στο αλεύρι, ρίχνουμε και τη μαγιά και δουλεύουμε με το μίξερ, έχοντας προσαρμόσει το εξάρτημα του γάντζου (για ζύμωμα) σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη να είναι λεία και ελαστική.

Σε άλλο μπολ δουλεύουμε με το μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο να ενωθούν.

Ρίχνουμε λίγο–λίγο το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι δουλεύοντας συνέχεια με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί όλο το μείγμα βούτυρο–ζάχαρη στο αλεύρι.

Ανεβάζουμε ταχύτητα και δουλεύουμε άλλα 10 λεπτά.

Βουτυρώνουμε μια μεγάλη λεκάνη και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 25ο C μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο (τουλάχιστον 2 ώρες). Σηκώνουμε τη ζύμη από το μπολ ψηλά και αφήνουμε να πέσει με δύναμη σε επάνω στο τραπέζι.

Επαναλαμβάνουμε 2 –3 φορές, να φύγει ο αέρας.

Τη βάζουμε στη λεκάνη, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Αλείφουμε με βούτυρο 20 ειδικά φορμάκια για μπαμπά ή, αν δεν έχουμε τις ειδικές φόρμες, χρησιμοποιούμε πυρίμαχα φορμάκια χωρητικότητας 150 ml.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 20 ίσα μέρη, σχηματίζουμε το καθένα σε μπάλα και τη βάζουμε μέσα στο φορμάκι.

Χτυπάμε σε μικρό μπολ τον κρόκο του αβγού με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης.

Σκεπάζουμε τα φορμάκια με μεμβράνη και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 25οC (ή σε άλλο ζεστό σημείο) μέχρι να διπλασιασθεί η ζύμη σε όγκο –θα χρειασθεί τουλάχιστον 1 ½ ώρα. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και αλείφουμε τους μπαμπάδες με το υπόλοιπο μείγμα αβγού –γάλακτος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 220οC για 5 λεπτά να χρυσίσουν.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170ο C και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους μπαμπάδες να κρυώσουν για 5 λεπτά μέσα στις φόρμες τους.

Ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Φτιάχνουμε το σιρόπι: ανακατεύουμε σε κατσαρολάκι το νερό, το ρούμι και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση το μείγμα, βράζουμε για 2 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και χύνουμε το σιρόπι σε βαθουλό ταψί να χωράει τους μισούς μπαμπάδες.Τρυπάμε τους μπαμπάδες μας παντού με μια οδοντογλυφίδα.

Βυθίζουμε τους πρώτους 10 μπαμπάδες στο καυτό σιρόπι και τους αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να μην υπάρχουν πλέον φυσαλίδες.

Τους βγάζουμε από το σιρόπι και τους τοποθετούμε επάνω σε μια αυλακωτή επιφάνεια –ας πούμε μια γκριλιέρα.

Κάνουμε το ίδιο και με τους υπόλοιπους 10 μπαμπάδες. Τους σερβίρουμε σκέτους ζεστούς ή κρύους ή με κρέμα σαντιγί και κερασάκια γλασέ.

A.T.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.