Υλικά
3 φλ. αλεύρι Υλικά
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ φλ. ζάχαρη
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
1 γερή πρέζα αλάτι ι
¾ φλ. γάλα
Για τα μήλα
6 μήλα
8 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα.
Τα κόβουμε σε φέτες πάχους 2-3 χιλ.
και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Σε μέτριο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε ένα–ένα τα αβγά και τις βανίλιες συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε και το γάλα και δουλεύουμε 1-2 λεπτά ακόμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε λεκάνη, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σε ταψάκι Νο 24 φροντίζοντας να αλειφτεί καλά ο πάτος.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως το βούτυρο.
Τακτοποιούμε επάνω τα μήλα με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία φέτα την άλλη.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Ρίχνουμε τον χυλό και κουνάμε το ταψάκι να ισιώσει η επιφάνεια.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει λίγο.
Ξεκολλάμε το κέικ από τις άκρες και το ξεφορμάρουμε σε στρογγυλή πιατέλα.
Σερβίρουμε σκέτο ή με σαντιγί ή με παγωτό βανίλια.
A.T.