Υλικά
1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
1 ½ φλ. ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο
¾ φλ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. γάλα
2 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
1 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1 πρέζα αλάτι
Για τη γαρνιτούρα
1 ασπράδι αβγού
2 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την μπέικνγκ πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά μαζί με τη βανιλίνη και τον χυμό λεμονιού συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το μίξερ.
Στο τέλος, προσθέτουμε και το γάλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι ή με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτουμε λίγο αλεύρι κι αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νερό.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στα 40 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε κορδόνι διαμέτρου 1 εκ..
Δίνουμε στα κουλουράκια όποιο σχήμα θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180° C για 10 -14 λεπτά.
Βγαίνουν γύρω στα 50 κομμμάτια και γίνονται αρκετά φουσκωτά.
Οπότε πρέπει να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους -γύρω στα 7 εκ.-, όταν τα τοποθετήσουμε στο ταψί.
Ξεφουρνίζουμε, τα αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι χρησιμοποιώντας πινέλο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Τα βγάζουμε σε σχάρα και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα των υλικών για λιγότερα κουλουράκια.A.T.