Υλικά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
1 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ
1 ½ φλ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη καστανή
200 γρ. φουντούκια
1 αβγό
2 δόσεις βανιλίνης
1 κ.γ. ξυσμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. στιγμιαίος καφές
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι τα φουντούκια.
Τα τρίβουμε σε πετσέτα και αφαιρούμε τη φλούδα.
Τα τρίβουμε πολύ ψιλά μαζί με τον καφέ στη μουλινέτα.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την μπέικνγκ πάουντερ και το αλάτι, προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια με τον καφέ και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αβγό μαζί με τη βανιλίνη, συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το μίξερ.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι ή με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια απαλή ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτουμε λίγο αλεύρι κι αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νερό.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στα 40 λεπτά.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζουμε σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε κορδόνι διαμέτρου 1 εκ.
Δίνουμε στα κουλουράκια όποιο σχήμα θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180° C για 10-12 λεπτά.
Τα βγάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
A.T.