Υλικά
1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα
λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα
3 πορτοκάλια
1 λεμόνι
3 αυγά και 1 επιπλέον κρόκο
1 βανίλια
Για το γαρνίρισμα
2 πορτοκάλια με τη φλούδα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (πετάμε τις άκρες που είναι πολύ μικρές και τα κουκούτσια)
1 κ.σ. κονιάκ ή γκραν μαρνιέ
150 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε από τη γαρνιτούρα. Ζεματάμε σε άφθονο νερό που βράζει τις ροδέλες του πορτοκαλιού για 3'. Τις στραγγίζουμε. Στο ίδιο κατσαρολάκι βάζουμε ½ λίτρο νερό, τη ζάχαρη και το αλκοόλ.
Βράζουμε για 12' σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε στο σιρόπι τις ροδέλες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις σιγοβράζουμε για 20'. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα, τη στρώνουμε με τη σφολιάτα και τρυπάμε με μαχαίρι την επιφάνεια. Την ψήνουμε για 10' στους 180°C.
Για την κρέμα: Τρίβουμε στον τρίφτη τη φλούδα από τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Κρατάμε το ξύσμα και στύβουμε τον χυμό τους. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, τον χυμό, τη βανίλια και το ξύσμα και απλώνουμε το μείγμα πάνω στη σφολιάτα. Ψήνουμε στους 180°C για 30'.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, απλώνουμε πάνω της τις ροδέλες για το γαρνίρισμα (χωρίς το σιρόπι) και την ξαναβάζουμε στον φούρνο στους 250°C για 5'-6', μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα πορτοκάλια.
Tip
Aν βρείτε αρμπαρόριζα, βάλτε λίγη στο σιρόπι των πορτοκαλιών. Ταιριάζει πολύ.