Follow us

Γαλοπούλες, γουρουνόπουλα και άλλα γιορτινά

Χωριάτικες γαλοπούλες, αγριόπαπιες και πέρδικες, ελάφια και αγριογούρουνα, ακόμα και γεμιστή πορκέτα, υπόσχονται ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες. Ανακαλύψτε τους γευστικούς θησαυρούς των αθηναϊκών κρεοπωλείων και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό φέτος τις γιορτές.

Γαλοπούλες, γουρουνόπουλα και άλλα γιορτινά

Εκτός από τη…συνήθη ύποπτη των Χριστουγέννων γαλοπούλα, υπάρχουν και πολύ πιο ενδιαφέροντα κρεατικά γιά το γιορτινό τραπέζι μας, περισσότερο ή λιγότερο σπάνια. Επειδή η παράδοση θέλει γαλοπούλα, προτείνουμε μια ελευθέρας βοσκής ή και "χωριάτικη" σε σπάνιες περιπτώσεις, που η γεύση της δεν έχει σχέση με τις "εξευγενισμένες" του είδους. Κατόπιν, το γουρουνόπουλο, που συνηθίζεται ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά αλλά αποτελεί και μια καλή λύση για όσους δεν τρώνε γαλοπούλα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το κυνήγι, που δυστυχώς στη χώρα μας βρίσκουμε μόνο αυτή την εποχή σε τέτοια ποικιλία. Αν, λοιπόν, θέλετε να αλλάξετε γεύση φέτος στις γιορτές, να πρωτοτυπήσετε ή να εντυπωσιάσετε, σκεφθείτε τις αγριόπαπιες, τις πέρδικες, τους φασιανούς, ιδιαίτερα αν είστε λίγοι στο τραπέζι. Για "καλούς ουρανίσκους", ξεχάστε τα συνήθη και διαλέξτε ζαρκάδι ή ελάφι για ένα τραπέζι που θα θυμούνται. Το αγριογούρουνο, πάλι, είναι μια ενδιάμεση λύση, γιατί η γεύση του αρέσει σε όλους. Οταν πρόκειται για κυνήγι, εμπιστευτείτε μόνο καλούς κρεοπώλες και ρωτήστε τους σχετικά με την προετοιμασία του, για να μην έχετε δυσάρεστες επλήξεις. Μια άλλη κατηγορία, που εμφανίστηκε τα πολύ τελευταία χρόνια, είναι τα "έτοιμα γιά το φούρνο" εδέσματα, όπως η γεμιστή γαλοπούλα, το γεμιστό γουρουνόπουλο, το γλασαρισμένο χοιρινό μπούτι, τα διάφορα γεμιστά ρολά. Μερικά από τα καλύτερα κρεοπωλεία της Αθήνας μας ετοιμάζουν σχεδόν τα πάντα. Η "περιήγησή" μας αποδείχτηκε πραγματικά εντυπωσιακή…

Γεωργιάδης, Πικέρμι

Γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής μαύρης ράτσας Τυρνάβου και γαλοπούλες Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Γαλοπούλα γεμιστή, έτοιμη γιά ψήσιμο. Αγριογούρουνο "ελεγχόμενου κυνηγιού" από το Καϊμακτσαλάν. Πορκέτα (γουρουνόπουλο) γεμιστή με ανανά ή με διάφορες άλλες γεμίσεις που επιλέγετε (παίρνετε κομμάτι στο βάρος που θέλετε, μέχρι 7 κιλά, με τιμή 10€ το κιλό). Φτιάχνουν και ολόκληρο γουρουνόπουλο, ξεκοκκαλισμένο, γεμιστό με δαμάσκηνα και διάφορες άλλες γεμίσεις, από 6 ως 12 κιλά (16€ το κιλό). Θα βρείτε, ακόμα, ολόκληρο χοιρομέρι δεμένο, με την πέτσα του τυλιγμένη με πιπέρια (9€ το κιλό) αλλά και απλά χοιρινά ρολά, γεμισμένα με τη γέμιση που θέλετε, με τιμή 7,50€ το κιλό. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τη δυνατότητα να σας τα ψήσουν, με μικρή επιβάρυνση, αφού διαθέτουν και ψησταριά. Αλλά το κρεοπωλείο αυτό -με μεγάλη παράδοση και εντελώς εκσυγχρονισμένο- φέρνει και σχεδόν ότι κυνήγι θελήσετε: ζαρκάδι εκτροφής από τη Μακεδονία, ελάφι εισαγωγής, αγριόπαπιες, πέρδικες, φασιανούς εισαγωγής. Τα σπανιότερα είδη διατίθενται σε μικρότερη ποσότητα, γι' αυτό κάνετε την παραγγελία σας εγκαίρως.
Γεωργιάδης, Λεωφόρος Μαραθώνος 82 Πικέρμι, τηλ. 210 6039870 www.kreotechneio.gr

Γαλοπούλες, γουρουνόπουλα και άλλα γιορτινά

Ευβιότοποι, Ν.Ψυχικό

Γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής από τη δική τους φάρμα βιολογικής εκτροφής στην Εύβοια (14,90€/κιλό), αλλά και ελάφι (25€/κιλό) και αγριογούρουνο που εκτρέφουν επίσης εκεί. Κατόπιν παραγγελίας φέρνουν και πάπιες. Υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας.
Ευβιότοποι Αγγελοπούλου 4 Ν.Ψυχικό τηλ. 210 6777173 www.eviotopoi.gr/boutique

Κουφόπουλος, Χαλάνδρι

Στο πρατήριο του γνωστού ναξιώτικου τυροκομείου, στο Χαλάνδρι, φέρνουν κρέατα και πουλερικά από τη Νάξο. Για τις γιορτές θα βρείτε γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής και αγριογούρουνο από το νησί, ενώ μπορεί να προκύψει και καμμία πάπια (αν τη θέλετε οπωσδήποτε, τηλεφωνήστε εγκαίρως). Με την ευκαιρία, θα προμηθευτείτε και εξαιρετικά τυριά για το τραπέζι σας, καθώς και πατάτες Νάξου για το φούρνο.
Κουφόπουλος, Εθνικής Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι τηλ. 210 6837758

Κρεοπωλείο 10, Βάρη

Γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής από τις Σέρρες, γαλοπούλες Γεωργ. Σχολής Θεσσαλονίκης, γεμιστή γαλοπούλα έτοιμη για ψήσιμο. Φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια εισαγωγής (χρειάζεται έγκαιρη παραγγελία). Γεμιστό μοσχάρι με παρμεζάνα "γόνδολα", από ιταλική συνταγή και επιλογή από διάφορες γεμίσεις. Πορκέτα, δηλαδή γουρουνόπουλο μικρό, χωρίς κόκκαλα, αν θέλετε με το κεφάλι. Αγριογούρουνο εκτροφής από τη Χαλκιδική.
Κρεοπωλείο 10 , Λ. Παϊζη 10 Βάρη, τηλ. 210 9654610

Π. Μαγγίνας, Κηφισιά

Γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής από το Μπράλο Λαμίας και λίγες μαύρης ράτσας, χωριάτικες, από τα Τρίκαλα. Από το Μπράλο έρχονται και οι φασιανοί, οι πέρδικες, οι αγριόπαπιες. Αγριογούρουνο, ζαρκάδι και ελάφι (όλα τα κομμάτια των ζώων) εισάγονται από την Αυστρία και είναι ελεύθερου κυνηγιού. Η γαλοπούλα γεμίζεται με τρεις διαφορετικές γεμίσεις επιλογής σας. Ακόμα, την ξεκοκκαλίζουν και τη φτιάχνουν ολόκληρη ρολό γεμιστή επί τόπου (13,80€/κιλό). Τα ίδια ρολά γίνονται και με χοιρινό κρέας. Ετοιμάζουν, ακόμα, ολόκληρο γουρουνάκι ξεκοκκαλισμένο και γεμισμένο (κάστανα, κουκουνάρι, ξινόμηλα, κιμάς) που κρατάει το σχήμα του γουρουνόπουλου (10,80-12,80€/κ.) καθώς και μπούτι γουρουνόπουλου ξεκοκκαλισμένο, με το δέρμα του χαραγμένο σε ρόμβους και μαριναρισμένο σε γλάσο ροδιού, έτοιμο γιά ψήσιμο. Υπάρχει και Virginia ham με την αμερικάνικη συνταγή, δηλαδή μπούτι χοιρινό καπνιστό, με την πέτσα χαραγμένη, ψημένο κατά 90% (μπαίνει στο φούρνο γιά 1 ώρα και καραμελώνει) σε τιμή 14,80€/κιλό το μεγάλο των 4,5 κ., 16,80€/κιλό τα μικρότερα 1,5-2 κ. Μαγγίνας: Αγ. Τρύφωνα 31, Κηφισιά, τηλ. 210 6233650

Νούσιος, Πολύδροσο

Γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής από την Πρώτη Σερρών και της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Γαλοπούλα γεμιστή, έτοιμη γιά ψήσιμο. Γουρουνόπουλο με την πέτσα του, ξεκοκκαλισμένο, γεμιστό με μήλα και σάλτσα μουστάρδας (6,50 €/κιλό). Χοιρινά και πουλερικά σε ρολό με διάφορες γεμίσεις, ακόμα και με την παραδοσιακή γέμιση της γαλοπούλας (8,80-9,30€/κιλό). Ολα μπορείτε να τα παραγγείλετε με τη γέμιση που θέλετε. Αγριογούρουνο από την Τρίπολη, όπως είναι ή μαριναρισμένο, έτοιμο για ψήσιμο (προνοήστε για την παραγγελία σας). Θα φέρουν, ακόμα, ελάφι και ζαρκάδι από τη Γερμανία. Πολύ νόστιμο και το δικό τους λουκάνικο, με τυρί και λιαστή ντομάτα στη γέμισή του.
Νούσιος, Ακακιών 52 Εμπορικό Κέντρο Πολύδροσου, Χαλάνδρι τηλ. 210 6858372.

Θ. Παπαθανάσης, Χαλάνδρι

Παραδοσιακός κρεοπώλης ο κ. Παπαθανάσης, ταξιδεύει ο ίδιος και διαλέγει επί τόπου τα κρεατικά του. Οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής είναι από τη Βερδικούσα της Λάρισας, θα υπάρχει ζαρκάδι και αγριογούρουνο από το Ξηρόμερο.
Θ.Παπαθανάσης Γ. Παπανδρέου 7 (πλ. Δούρου), Χαλάνδρι τηλ. 210 6817531.

Παν. Παπούλιας, Παγκράτι

Οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής καταφθάνουν από την Αρκαδία και τις Σέρρες. Αγριογούρουνο θα υπάρχει από την Πιερία, "κυνηγημένο" και εκτροφής. Εκτροφείου από τις Σέρρες θα είναι το ζαρκάδι και το ελάφι και από την ίδια περιοχή θα υπάρχουν πέρδικες, φασιανοί, πάπιες και χήνες, φτάνει να τα παραγγείλετε έγκαιρα. Γνωστός προορισμός εδώ και 38 χρόνια και αγαπητό των σεφ, το κρεοπωλείο του Παναγιώτη Παπούλια δεν θα βρίσκεται γιά πολύν καιρό ακόμα στον κλασικό 60s χώρο του, καθώς σύντομα μετακομίζει στο νέο του κατάστημα, πολύ κοντά.
Π.Παπούλιας, Πύρρωνος 4 πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι τηλ. 210 7518000

Φάρμα -Χατζηνικολαίδης, Μοσχάτο

Γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής από την Καρδίτσα. Γαλοπούλα γεμιστή, ολόκληρη ή ρολό που φτιάχνεται επί τόπου (το ρολό 9,80€/κιλό). Γουρουνόπουλο γεμιστό με μήλο και πορτοκάλι ή με δαμάσκηνα και λιαστή ντομάτα (8,90€/κιλό). Αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι από τον Ολυμπο. Πάπιες και χήνες από την Πιερία και τη λίμνη Κερκίνη, που τις παίρνετε όπως είναι ή γεμισμένες με πορτοκάλι, καρύδια, μέλι, προσούτο και ρύζι. Ρωτήστε και γιά άλλα.
"Φάρμα" Χατζηνικολαίδη, Μακρυγιάννη 96 Μοσχάτο τηλ. 210 4812461.

Επίσης...

Το απόλυτο τηγανητό κοτόπουλο

Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Περισσότερα από

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Ψάχνεις εύκολο και δροσιστικό γλυκό; Φτιάξε πανακότα!

Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.

Ποιος δεν αγαπάει την τυρόπιτα;

Η πιο εύκολη κι αγαπημένη πίτα σε τρεις παραλλαγές (μία από αυτές είναι σούπερ απλή και γίνεται στο τηγάνι!).

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.

Είπε κανείς tacos;

Κανένα Taco Bell· τα καλύτερα tacos φτιάχνονται στην κουζίνα σου αρκεί να ακολουθήσεις τις συνταγές μας.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

Πρωτεϊνικά πρωινά για ενέργεια και δύναμη από την αρχή της ημέρας

Οι παρακάτω συνταγές συνδυάζουν υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που θα σε κρατήσουν χορτάτο και γεμάτο δύναμη μέχρι το επόμενο γεύμα.

Φρέσκια απόλαυση της άνοιξης: Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Αυτή η ανοιξιάτικη σαλάτα είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι τοπ -κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν

Δοκίμασέ τα με φρέσκα χόρτα, κρεμμυδάκι-μάραθο ή και με τόνο.