Follow us

Ρεβίθια φούρνου με εσπεριδοειδή και ρύζι

Ρεβίθια φούρνου με εσπεριδοειδή και ρύζι

ΥΛΙΚΑ για τέσσερις μερίδες

1/2 κιλό ρεβίθια
3 πράσα
φλούδα από 1/2 μανταρίνι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι
μαύρο πιπέρι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι ρύζι άβραστο για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένεις τα ρεβίθια και τα βάζεις να μουλιάσουν σε ζεστό νερό, όπου έχεις ρίξει ένα κουταλάκι αλάτι. Τα αφήνεις εκεί 8-10 ώρες και τα βάζεις να βράσουν για μισή μόνο ώρα. Μετά τα σουρώνεις και τα βάζεις σε πυρέξ. Επίσης, προσθέτεις τα πράσα –μόνο το τρυφερό μέρος– κομμένα σε λεπτές ροδέλες και τη φλούδα από το μανταρίνι κομμένη σε πολύ λεπτά λουριδάκια. Μαζί βάζεις ½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι, το μαύρο πιπέρι, το ανάλογο αλάτι και νερό βραστό που να φτάνει 3 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια. Βάλε τα στο φούρνο στους 200°C και άφησέ τα να ψηθούν. Να τα παρακολουθείς κάθε τόσο μήπως χρειαστούν νερό. Αν δεις ότι χρειάζονται, ρίξε βραστό νερό. Όταν τα ρεβίθια γίνουν τρυφερά και λιώνουν με μικρή πίεση, ρίξε στο ταψί το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο και δοκίμασε το αλάτι. Όταν είναι έτοιμα –δεν πρέπει να είναι στεγνά– πρόσεξε τα υγρά τους να είναι στο επίπεδο των ρεβιθιών γιατί, αφού τα ξεφουρνίσεις, θα απορροφήσουν υγρά και θα στεγνώσουν. Προσοχή λοιπόν να είναι μελάτα. Άφησέ τα πάντως να «σταθούν» 15 τουλάχιστον λεπτά πριν τα σερβίρεις.

Πρόσεξε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: Αν έχεις χρόνο, αξίζει να σιγομαγειρέψεις τη ρεβιθάδα. Σε αυτή την περίπτωση, σκεπάζεις το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο και αφήνεις το φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά. Έπειτα τον χαμηλώνεις στους 120°C και συνεχίζεις το ψήσιμο για 5 ώρες. Συνδύασε κάθε μερίδα με ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι ή μπασμάτι και έχεις ένα καταπληκτικό συνδυασμό αμινοξέων σε ένα και μόνο πιάτο. Μια μερίδα τυρί θα το έκανε ένα εξαιρετικό πλήρες γεύμα.

Συνταγή από το βιβλίο «Σεφ στο… παρά πέντε» του Ευάγγελου Ζουμπανέα
Σελ. 272
Τιμή: 19,00 ευρώ
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.