500 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
500 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα (ή έτοιμα, βρασμένα ολόκληρα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 λ. ζωμό κότας (σπιτικό ή από κύβο-ζελέ)
1 μανταρίνι, το ξύσμα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ, για το γαρνίρισμα
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και κόβουμε τη σάρκα σε μέτριους κύβους. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και ροδίζουμε τους κύβους της κολοκύθας. Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο σε φετάκια και τα σωτάρουμε μαζί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε ζωμό μέχρι να σκεπάσει τα λαχανικά κατά ένα δάχτυλο και βράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15'. Προσθέτουμε τα κάστανα, αλάτι, το ξύσμα και αν χρειάζεται λίγο νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως η κολοκύθα (γύρω στα 10'). Περνάμε, στη συνέχεια, τη σούπα από το μλέντερ. Δοκιμάζουμε το αλάτι και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε, μαζί με πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Σερβίρουμε τη σούπα καυτή, προσθέτοντας την τελευταία στιγμή μια κ.σ. κρέμα σαντιγύ στο κέντρο κάθε πιάτου και πασπαλίζοντας με μαϊντανό.
Σημ. η σαντιγύ μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι στραγγιστό, που έχετε προηγουμένως χτυπήσει με πιρούνι για ν' αφρατέψει.