Η Καθαρά Δευτέρα είναι, όπως ξέρουμε, η πρώτη μέρα της νηστείας των 40 ημερών, που μας οδηγεί στο Πάσχα -για τους περισσότερους και η τελευταία, αν εξαιρέσουμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Τη γιορτάζουμε αναλόγως, βάζοντας στο τραπέζι μιά ποικιλία από εδέσματα ταπεινά και κλασικά έως πολυτελή και προχωρημένα, πάντως νηστίσιμα...Είναι ένα τραπέζι πολύχρωμο, χωρίς κανόνες και εξόχως ορεκτικό. Χρειάζεται πρσπάθεια γιά να μη γίνει υπερβολικό. Το στολίζουν οι...συνήθεις ύποπτοι, ταραμοσαλάτα, πιάζ, χταπόδι ξυδάτο, καλαμαράκι τηγανιτό, βολβοί τουρσί, ελιές, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σουπιά κρασάτη. Τελευταία έχει ενισχυθεί με θαλασσινές μακαρονάδες και άλλα κυρίως πιάτα, χάνοντας κάτι από τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Προτείνουμε ν' αρχίσετε το τσιμπολόγημα και το πρώτο ούζο με μιά πιατέλα ζωντανά όστρακα με λεμονάκι, μύδια αχνιστά και μιά αχινοσαλάτα που μυρίζει ιώδιο, πάνω σε ζεστή λαγάνα. Καλύτερα να συνεχίσετε έτσι, κάνοντας σαφάρι στους μεζέδες, αντί να ενδώσετε στα χορταστικά κυρίως πιάτα (γαριδομακαρονάδες και τα παρόμοια), που είναι μεν νηστίσιμα αλλά όχι στο πνεύμα της ημέρας.
Αναντικατάστατο γλυκό της Σαρακοστής ο χαλβάς με ταχίνι σε κλασικές γεύσεις -είναι πάντα καλύτερες- και, αν το λέει η καρδιά της μαγείρισας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, που ετοιμάζεται επί τόπου, μοσχομυρίζει καθώς καβουρδίζεται και τρώγεται ζεστός!
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/02/12
Updated: 02/03/20