Αρχικά, είναι οι σαλάτες-ντιπ, αυτές που πολλοί αποκαλούν "αλοιφές" (όχι και τόσο εύστοχα): ένα ορεκτικό εύκολο και πασπαρτού. Κολλάει σε πολλές περιστάσεις, γίνεται γρήγορα και αρέσει σε όλους. Κατά περίπτωση, μπορεί να είναι και πολύ ξεχωριστό, ανάλογα με τα υλικά του. Άλλοτε, πάλι, δεν είναι απλά ένα "γιαουρτοειδές" άλειμμα, αλλά μπαίνει στην κατηγορία των κανονικών ορεκτικών, όταν π.χ. έχει μέσα κομματάκια υλικών (λαχανικά, γαρίδες, ψαρικά, αλλαντικά). Κατόπιν, τα φρέσκα τυριά: αποτελούν ιδανική βάση για ένα τέτοιο παρασκεύασμα. Ρικότα, φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο, κατίκι Δομοκού, κότατζ τσιζ, γαλλικό σεβρ, μαλακά φρέσκα τυριά των Κυκλάδων με διάφορες ονομασίες, γαλοτύρι, έστω και Φιλαδέλφια -στην ανάγκη. Όλα ταιριάζουν με πολλά υλικά και δίνουν πλούσιο αποτέλεσμα, που καθορίζεται από τη γεύση του κάθε τυριού.
Η χρήση τους αρχίζει από το απλό ντιπ σ' ένα μπολάκι, που συνοδεύεται από μπαστουνάκια λαχανικών και κριτσίνια, προχωράει σε ορεκτικές μπρουσκέτες (εδώ έχουμε και δυνατότητα εντυπωσιακού γαρνιρίσματος), συνεχίζεται σαν συνοδευτικό πιάτων (π.χ. το ντιπ με πιπεριά Φλωρίνης πλάι σε ψητά κρεατικά), φτάνει μέχρι μικρά καναπεδάκια με φρέσκο ψωμί μαζί με τα κοκτέιλ μας. Όρεξη και ιδέες να έχουμε! Θυμηθείτε, ότι σ' αυτό το φρέσκο ορεκτικό ταιριάζουν πολύ τα φρέσκα μυρωδικά, όπως η ρίγανη, ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο κόλιαντρος, το θυμάρι. Αν, πάλι, θέλετε κάτι πιο προχωρημένο, δοκιμάστε συνταγές που περιέχουν αλκοόλ (το ούζο ταιριάζει με πολλά), ή κάντε τα πιο πλούσια προσθέτοντας κομματάκια ταιριαστών με το είδος υλικών (καπνιστό σολομό, πέστροφα, γαριδούλες…) και πάει λέγοντας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι η εύκολη λύση ορεκτικού όταν έχουμε αρκετούς καλεσμένους.