Πολλά είναι τα χαρίσματα που έχουν οι μακαρονοσαλάτες, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε τις σαλάτες με ζυμαρικά. Πρώτο και βασικό, το ότι ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα. Είτε πρόκειται για υλικά που επιλέγουμε από πρόθεση επειδή μας αρέσουν, είτε πρόκειται για υλικά που έχουν περισσέψει, είναι ζήτημα δημιουργικότητας να συμπορευτούν αρμονικά με τα ζυμαρικά σε μια καινούργια ορεκτική σύνθεση.
Δεύτερο πλεονέκτημα είναι το ότι ετοιμάζονται πολύ γρήγορα αφού η πρώτη ύλη τα ζυμαρικά, δηλαδή χρειάζονται λίγα λεπτά για γίνουν. Και τρίτο αρέσουν σε όλους και πολύ περισσότερο στα παιδιά που τρελαίνονται για μακαρόνια. Αυτό το τελευταίο προσφέρει τη δυνατότητα για πολλά -πολλά χορταστικά και πολύ υγιεινά γεύματα, αφού μπορούμε να βάλουμε στη μακαρονοσαλάτα μαζί με τα κλασσικά που αγαπούν τα παιδια όπως το κοτόπουλο, και όσπρια, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, υλικά που αρκετά παιδιά δεν τα θέλουν στο πιάτο τους.
Τέλος, αν στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε μια διατροφή αποτοξίνωσης ή χορτοφαγική ή vegan οι μακαρονοσαλάτες είναι μια καταπληκτική επιλογή, που συνδυάζει το νόστιμο με το υγιεινό.
Κάποια σημεία που αξίζει τον κόπο να προσέξουμε αν θέλουμε η απλή μακαρονοσαλάτα να γίνει κάτι το σπέσιαλ, είναι τα παρακάτω:
*Τα ζυμαρικά πρέπει να τα βγάζουμε από τη φωτιά όσο ακόμα “κρατάνε”, δηλαδή al dente και να τα ξεπλένουμε με κρύο/παγωμένο νερό. Ακόμα, καλό είναι να τα ανακατεύουμε με 1 -2 κουταλιές ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
*Δεν τσιγκουνευόμαστε στα υλικά που προσθέτουμε. Η αναλογία για μια αξιοπρεπή μακαρονοσαλάτα είναι 1 μέρος βρασμένα ζυμαρικά προς 1 μέρος άλλα υλικά τουλάχιστον (μερικές φορές τα άλλα υλικά μπορεί να είναι δύο φορές περισσότερα από τα ζυμαρικά δηλαδή η αναλογία να είναι 1 προς 2).
*Η σάλτσα πρέπει να είναι δυνατή. Να περιέχει δηλαδή σκόρδο, αρωματικά βότανα, μουστάρδα, πελτέ, ίσως λίγη σόγια ή τσίλι, λεμόνι ή λίγο ξύδι, που θα τονίσουν την ουδέτερη γεύση του κρύου ζυμαρικού.
*Δεν υπάρχει όριο στα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Μακριά ή κοντά, σε διάφορα σχέδια ή απλά, λευκά ή ολικής αλέσεως, ενισχυμένα με λαχανικά (ζυμαρικά με παντζάρι ή καρότο ή ντομάτα) με μελάνι σουπιάς ή με μανιτάρια, όλα παίζουν. Εκφράζουμε μια (σοβαρή) επιφύλαξη για τη χρήση της pasta fresca στις μακαρονοσαλάτες, που είναι πολύ ντελικάτη και ίσως καταλήξει σε μια άμορφη μάζα, ενώ προτιμάμε τα κοντά ζυμαρικά με τρύπα η τα ζυμαρικά τύπου φαρφάλε που κρατάνε πιο εύκολα τα υπόλοιπα υλικά.
Αλλά περί ορέξεως ουδείς λόγος και οι μακαρονοσαλάτες είναι από τα πιο ευέλικτα και “ανοιχτά” στις διάφορες προτιμήσεις πιάτα της γρήγορης κουζίνας.