Follow us

Μαγειρεύουμε καλαμαράκια!

Μαγειρεύουμε καλαμαράκια!

Στο τραπέζι της Σαρακοστής αλλά και όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα καλαμαράκια, ανάμεσα σε όλα τα κεφαλόποδα, έχουν πρωταγωνιστική θέση. Για πολλούς φαίνεται να δύσκολο να καθαριστούν, αλλά πρόκειται μόνο για μια φήμη. Απλώς, χωρίζουμε στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα μάτια τους για να αφαιρέσουμε το κομμάτι με τα πλοκάμια, δηλαδή το κεφάλι επάνω στο οποίο βρίσκονται τα μάτια και το στόμα. Τραβάμε το λευκό "κόκαλο" και τα "εντόσθια” προσέχοντας να κρατήσουμε ολόκληρο το σακουλάκι με το μελάνι, είτε το χρησιμοποιήσουμε είτε όχι (για να μην λερωθεί ο νεροχύτης αν σχιστεί). Αν θέλουμε να κρατήσουμε ολόκληρη την κουκούλα για να την κάνουμε γεμιστή, την πλένουμε προσεκτικά για να μην την τρυπήσουμε, αλλιώς την κόβουμε σε ροδέλες. Από το κεφάλι αφαιρούμε τα μάτια, κόβοντας οριζόντια με ένα κοφτερό μαχαίρι και κάνουμε ένα κύκλο με το μαχαίρι γύρω από το στόμα και το αφαιρούμε πιέζοντας με το δάχτυλο. Όσο πιο μικρά είναι τα καλαμαράκια τόσο πιο δύσκολα καθαρίζονται, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν θέλουμε να κρατήσουμε την κουκούλα ακέραια. Τέλος, υπάρχουν και τα κατεψυγμένα, που τα βρίσκουμε στα ψυγεία ήδη καθαρισμένα.

Όταν πρόκειται για φαγητό της κατσαρόλας, χρειάζονται χαμηλή φωτιά και αργό μαγείρεμα για να μαλακώσουν και να μην γίνουν σαν λάστιχο. Στον φούρνο, χρειάζονται υγρό ή σάλτσα που να φθάνει στο ⅓ του φαγητού, εκτός κι αν συμμετέχουν πολλά λαχανικά που θα βγάλουν το δικό τους υγρό, οπότε θα ρίξουμε υγρό ελέγχοντας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τέλος, στο τηγάνι, οι έμπειροι στην κουζίνα λένε ότι χρειάζονται 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Εγώ δεν το ρισκάρω. Τα ρίχνω σε δυνατή φωτιά, την χαμηλώνω αμέσως και τα τηγανίζω για αρκετή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία, γυρίζοντας μέχρι να πάρουν χρώμα από παντού. Το ελαφρύ αλεύρωμα κάνει ωραία κρούστα, ενώ αν τηγανιστούν σκέτα θα πρέπει να είναι πολύ καλά στεγνωμένα, διότι αλλιώς πιτσιλάνε τραγικά.

Επίσης...

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

Περισσότερα από

Φαγητό

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.