Ο Πίτερ Μαραγκός, chef-patron του «Dos Hermanos», μας συστήνει τις Posadas, τη μυσταγωγική παράδοση που μετατρέπει τις γειτονιές του Μεξικού σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι για εννιά βράδια, και μας αποκαλύπτει τις συνταγές των παραδοσιακών εδεσμάτων που γεμίζουν τα οικογενειακά τραπέζια με γεύσεις γιορτινές και ολότελα εξωτικές.
Μυσταγωγικές Posadas
Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο μεταμορφώνει τις γειτονιές του Μεξικού σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή Χριστουγέννων. Τα σπίτια στολίζονται με χάρτινα φανάρια, κλαδιά από έλατα και φωτεινά λουλούδια, και κάθε αυλή αποκτά τη δική της φάτνη (σχεδόν σε φυσικό μέγεθος), ενώ κάθε βράδυ μικροί και μεγάλοι αναβιώνουν την πορεία της Μαρίας και του Ιωσήφ προς τη Βηθλεέμ.
Πήρες το buñuelo σου;
Οι δρόμοι φωτίζονται από τα κεριά και τα τραγούδια των πομπών, ενώ οι συμμετέχοντες χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών, ψάλλοντας κάλαντα με τα οποία ζητούν στέγη και τροφή. Για αντάλλαγμα, λαμβάνουν το παραδοσιακό buñuelo, ένα μπαλάκι από τηγανητή ζύμη, αλλά και ponche, ένα γλυκό θρεπτικό ρόφημα από φρούτα, βρασμένα με ζάχαρη και κανέλα, σαν virgin μεξικάνικη παραλλαγή της sangria.
Noche Buena
Την Παραμονή Χριστουγέννων οι περιφερόμενοι βρίσκουν επιτέλους στέγη στα σπίτια των αγαπημένων τους, οι οποίοι στρώνουν το τραπέζι και το γεμίζουν με πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα όπως το σοκολατένιο mole με κοτόπουλο και μπαχαρικά ή οι ζουμερές enchiladas, αλλά και αγαπημένα ροφήματα και κοκτέιλ, προτού καταλήξουν όλοι μαζί στη μεταμεσονύκτια λειτουργία των Χριστουγέννων, για να ολοκληρώσουν την εορταστική μυσταγωγία.