
Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
500 γρ. βρασμένα ρεβίθια και περιχυμένα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι
2 πράσινες και 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
60 γρ. αυγοτάραχο (καθαρό) ή τρίμμα αυγοτάραχου
60 γρ. φιλέτα αντσούγιας
30 γρ. ελιές μανάκι, ψιλοκομμένες σε ροδέλες
Τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Μαγιονέζα μυριστικών
2 σκ. σκόρδο, λιωμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
12 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
7 κ.σ. ψιλοκομμένα μυριστικά (μαϊντανός, σκοινόπρασο, θυμάρι, μυρώνια, εστραγκόν)
500 ml ελαιόλαδο
50 ml χυμός λεμoνιού
Παρασκευή
Αναμειγνύετε τα ρεβίθια με τις πιπεριές και το λαδολέμονο σε ένα μπολ.
Τρίβετε το αυγοτάραχο από πάνω, και τα αφήνετε να σταθούν για λίγο έτσι.
Για να ετοιμάσετε τη μαγιονέζα, ρίχνετε το σκόρδο στο μίξερ, προσ-θέτετε το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τη μουστάρδα και τα μυριστικά.
Δουλεύετε τη μηχανή για 1 λεπτό και αρχίζετε σταδιακά να προσθέτετε το ελαιόλαδο, ελέγχοντας ότι το απορροφά το μείγμα.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το λεμόνι και δοκιμάζετε το αλατοπίπερο.
Χρησιμοποιώντας ένα μέρος αυτής της αρωματικής μαγιονέζας, γαρνίρετε τα ρεβίθια και ακουμπάτε σε διάφορα σημεία τις ελιές, τις αντσούγιες και πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το μοσχοκάρυδο – αν το χρησιμοποιήσετε.
Προτείνετε την υπόλοιπη μαγιονέζα σε ένα χωριστό μπολ.
Εδώ το αυγοτάραχο και οι αντσούγιες χρησιμοποιούνται για να δώσουν τη θαλασσινή τους γεύση και να κοντραριστούν με το άμυλο των ρεβιθιών.
Η μαγιονέζα λειτουργεί εξισορροπητικά.
Προσοχή στην υπερβολή της δόσης της.
Το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα υπόλοιπα υλικά.