Follow us

Κωλοχτύπα (ή αστακοκαραβίδα) με ταλιολίνι, τζίντζερ, ντομάτα και πορτοκάλι

Ένα ταξίδι σε τέσσερα από τα πιο «νόστιμα» νησιά της Ελλάδας οδηγεί στο τραπέζι μας συνταγές γευστικές και ενδιαφέρουσες, κατευθείαν μέσα από το κιτάπι των σεφ,που θα κλέψουν τις εντυπώσεις φέτος το καλοκαίρι. Do try it at home!

Κωλοχτύπα (ή αστακοκαραβίδα) με ταλιολίνι, τζίντζερ, ντομάτα και πορτοκάλι

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 ½ κιλό κωλοχτύπες ή αστακοκαραβίδες

3 πορτοκάλια (χυμός)

1 κ.γλ. ξύσμα φρέσκου τζίντζερ

Αλάτι, πιπέρι (σε κόκκους και σε σκόνη)

500 γρ. φρέσκα ταλιολίνι

1 μπουκετάκι μπρόκολο

4 μεσαία καρότα τριμμένα

1 κρεμμύδι

½ ματσάκι μαϊντανό

1 σκ. σκόρδο

5 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες

2 κ.σ. βούτυρο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σφηνάκι κονιάκ

Παρασκευή

Καθαρίζετε τις κωλοχτύπες (ή τις αστακοκαραβίδες).

Αφαιρείτε τα κελύφη και τα σοτάρετε στο λάδι μαζί με τα καρότα, το κρεμμύδι, τα κοτσάνια από το μαϊντανό και μερικούς κόκκους πιπέρι.

Τα περιχύνετε με το κονιάκ, τα «ανάβετε» και τα φλαμπάρετε.

Κατόπιν, προσθέτετε 1 ½ λίτρο νερό και αφήνετε να βράσουν για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει περίπου ½ λίτρο ζωμός.

Στο ζωμό αυτό, προσθέτοντας όσο νερό απαιτείται, βράζετε τα ταλιολίνι.

Μόλις βράσουν, βάζετε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το μπρόκολο.

Στο μεταξύ, σοτάρετε και την κωλοχτύπα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, για να μη μαυρίσει.

Σβήνετε με λίγο νερό από την κατσαρόλα όπου βράζουν τα ταλιολίνι.

Προσθέτετε το τζίντζερ και το χυμό των πορτοκαλιών και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πήξουν.

Αν η σάλτσα χρειάζεται δέσιμο, εκτός φωτιάς, προσθέτετε λίγο βούτυρο και τη χτυπάτε με το σύρμα.

Κόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις ρίχνετε στο τέλος στην κωλοχτύπα.

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα, βάζετε από πάνω την κωλοχτύπα κομμένη σε μενταγιόν.

Την περιχύνετε με τη σάλτσα πορτοκάλι- τζίντζερ, την πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και διακοσμείτε με τα μπουκετάκια του μπρόκολου.

Από το εστιατόριο «Vegghera», Πάτμος: Στο πιάτο αυτό ο Γιώργος Γρύλλης καταφέρνει να συνδυάζει την κρουστή σάρκα της κωλοχτύπας με το πορτοκάλι, την ντομάτα και το τζίντζερ, επιτρέποντας σε όλα τα υλικά να εκφράζονται και αυτόνομα.

Έτσι, το κολοβό αυτό αστακουδάκι ή λύρα αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο.

Επίσης...

3 ιδέες για τέλειες πένες

Δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις για νόστιμα πιάτα με πένες.

Ιδιαίτερες συνταγές για νιόκι

Δοκιμάστε αυτούς τους συνδυασμούς με τα νιόκι, που θα τα βρείτε εντός σε δύο παραλλαγές, με ρικότα και με πατάτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Ήρθε η ώρα για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.