Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
1 σολομός φρέσκος (περίπου 3 κιλά)
1 ποτήρι νερού τσίπουρο -όχι γλυκανισάτο- (περίπου 150 γρ.)
1 ποτήρι σόγια σος
1 ποτήρι του λικέρ μηλόξιδο καλής ποιότητας (περίπου 30-40 γρ.)
3 κρεμμύδια, μέτρια, πολτοποιημένα
2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
1 ποτήρι νερού άνηθος, ψιλοκομμένος (περίπου 150 γρ.)
3 κ.σ. πιπέρι χονδροκομμένο
2 κ.σ. πράσινο πιπέρι, κοπανισμένο
1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη (γλυκιά)
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. τριμμένες τζινιέβρες (άρκευθος-κεδροκούκουτσα)
Παρασκευή
Τρεις μέρες πριν την ημέρα που θα σερβίρουμε το σολομό, τον ψωνίζουμε και τον ετοιμάζουμε ως εξής: Του αφαιρούμε το κεφάλι και την ουρά.
Με ένα μαχαίρι πολύ κοφτερό, ξυράφι, τον ανοίγουμε στα δύο κατά μήκος.
Αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά.
Με προσοχή, με το ίδιο μαχαίρι, αφαιρούμε την πέτσα.
Έτσι, έχουμε δύο μεγάλα φιλέτα, χωρίς κόκαλα.
Σε ένα σκεύος που χωράει κατά μήκος τα δύο φιλέτα, ρίχνουμε λίγο άνηθο και τα μισά μπαχαρικά.
Βάζουμε τα φιλέτα του σολομού και τα περιχύνουμε με τα υγρά (τσίπουρο, σόγια σος και ξίδι).
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο άνηθο και μπαχαρικά.
Σκεπάζουμε τα ψάρια με ένα αλουμινόχαρτο και βάζουμε από πάνω ένα «βάρος», έτσι ώστε να καλύπτεται το ψάρι από τη μαρινάδα.
Το αφήνουμε 12 ώρες εκτός ψυγείου κα μετά το βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου μας.
Όταν θα έρθει η μέρα που θα σερβίρουμε, το βγάζουμε εκτός ψυγείου, τουλάχιστον 12 ώρες πριν.
Λίγο πριν σερβίρουμε το βγάζουμε από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με χαρτοπετσέτες απαλά.
Σε μια λεία επιφάνεια, ρίχνουμε μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο και χονδροκοπανισμένο πιπέρι.
Κυλάμε τα κομμάτια του σολομού, ώστε να κολλήσουν επάνω τους τα πιπέρια και ο άνηθος.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το σολομό σε ψιλές φέτες και τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη.
Σουρώνουμε τη μαρινάδα σε ένα μπολ σερβιρίσματος και την παρουσιάζουμε στο τραπέζι μαζί με το σολομό.