Follow us

Καρυδόπιτα

Αυτή η γευστικότατη καρυδόπιτα με ζεστή σοκολάτα, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της όμορφης «Καλλίστης» Το άρωμα του καρυδιού, απαλό, ευγενές και γεμάτο φρεσκάδα, «γαργαλάει» πρώτο τη μύτη. Ακολουθεί η ευωδιά της σοκολάτας με ρούμι, σε φόντο κανέλας. Στο στόμα, τα ίδια αρώματα κολακεύονται από την όμορφη, μαστιχωτή και αφράτη υφή της καρυδόπιτας, ενώ η ημίρρευστη σοκολάτα τυλίγει με διακριτικότητα το γλύκισμα.

Καρυδόπιτα

Υλικά

Υλικά (για 20 μερίδες)

Για τη λεκάνη

360 γρ. φρυγανιά

360 γρ. καρύδι ψιλό, χοντροκομμένο

1/2 φλιτζ. αλεύρι

1 κουταλιά κοφτή κανέλα

1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές

1 κοφτή κουταλιά μπέικιν πάουντερ

1 κοφτή κουταλιά σόδα


Για το μίξερ

6 αυγά

1/2 κιλού ζάχαρη

1 φλιτζ. λάδι

3/4 του κουτιού γάλα εβαπορέ

3/4 φλιτζ. ρούμι μαύρο

7 φλιτζ. νερό

1/2 κιλού ζάχαρη

Μισό πορτοκάλι

Ξύλο κανέλας

4 γαρίφαλα

Παρασκευή

Ανακατεύουμε στη λεκάνη πρώτα το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες και μετά τα υπόλοιπα υλικά.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Αφού το μίγμα γίνει αφράτο, ρίχνουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε στο μίξερ και το μίγμα της λεκάνης και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί καλά.

Βάζουμε (χύνουμε) το ομογενοποιημένο καινούργιο μίγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 150-180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, έως ότου παραμείνουν στην κατσαρόλα τα 3/4 του υγρού.

Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και αφού κρυώσει, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι, έχοντας προηγουμένως ανοίξει με το μαχαίρι σχισμή, για να εισχωρήσει σωστά το σιρόπι.

Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα υγείας, την οποία λιώνουμε στο bel marie, την αραιώνουμε με λίγο κονιάκ, νερό και γάλα και περιχύνουμε την καρυδόπιτα.

Κατά προτίμηση μπορεί να συνοδευτεί και με μια μπάλα παγωτό-κρέμα.

Επίσης...

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.