
Υλικά
Υλικά (για 20 μερίδες)
Για τη λεκάνη
360 γρ. φρυγανιά
360 γρ. καρύδι ψιλό, χοντροκομμένο
1/2 φλιτζ. αλεύρι
1 κουταλιά κοφτή κανέλα
1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
1 κοφτή κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 κοφτή κουταλιά σόδα
Για το μίξερ
6 αυγά
1/2 κιλού ζάχαρη
1 φλιτζ. λάδι
3/4 του κουτιού γάλα εβαπορέ
3/4 φλιτζ. ρούμι μαύρο
7 φλιτζ. νερό
1/2 κιλού ζάχαρη
Μισό πορτοκάλι
Ξύλο κανέλας
4 γαρίφαλα
Παρασκευή
Ανακατεύουμε στη λεκάνη πρώτα το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες και μετά τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Αφού το μίγμα γίνει αφράτο, ρίχνουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε στο μίξερ και το μίγμα της λεκάνης και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί καλά.
Βάζουμε (χύνουμε) το ομογενοποιημένο καινούργιο μίγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 150-180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, έως ότου παραμείνουν στην κατσαρόλα τα 3/4 του υγρού.
Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και αφού κρυώσει, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι, έχοντας προηγουμένως ανοίξει με το μαχαίρι σχισμή, για να εισχωρήσει σωστά το σιρόπι.
Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα υγείας, την οποία λιώνουμε στο bel marie, την αραιώνουμε με λίγο κονιάκ, νερό και γάλα και περιχύνουμε την καρυδόπιτα.
Κατά προτίμηση μπορεί να συνοδευτεί και με μια μπάλα παγωτό-κρέμα.