Υλικά
1 ολόκληρο μικρό κατσίκι (6-6,5 κιλά, για να χωράει στη γάστρα)Υλικά (για 10 άτομα)
Γέμιση
1 κιλό ρύζι για πιλάφι
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. πλιγούρι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
Ολόκληρη η συκωταριά του κατσικιού (βρασμένη, ξαφρισμένη και λεπτοκομμένη)
2 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, τριμμένες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 μέτριο φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρι
1/2 φλ. ψιλή μαύρη σταφίδα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας τρίμμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτάλια μεγάλα γλυκό κουταλιού περγαμόντο (χωρίς το σιρόπι, ψιλοκομμένο)
Αλάτι, πιπέρι
Τρίμμα κανέλλας, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, λίγο κύμινο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και σκόρδα.
Τα σοτάρουμε να ροδίσουν και προσθέτουμε τη συκωταριά την οποία προηγουμένως έχουμε βράσει, ξαφρίσει και κόψει κομματάκια.
Τα τσιγαρίζουμε.
Όταν σιγοψηθεί, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε το ρύζι και το πλιγούρι.
Ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.
Προσθέτουμε κουκουνάρι, σταφίδα, άνηθο ψιλοκομμένο, το τρίμμα του πορτοκαλιού και όλα τα αρτύματα / μυρωδικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα κλπ.) και ρίχνουμε λίγο νερό ώστε το ρύζι να μισοψηθεί.
Όταν μισοψηθούν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το περγαμόντο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Η γέμισή μας σ’ αυτή τη φάση είναι μισοψημένη.
Στο μεταξύ, έχουμε πλύνει καλά το κατσίκι, το αλατοπιπερώνουμε το τρίβουμε με λίγο λεμόνι, το γεμίζουμε με τη γέμιση και το ράβουμε.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο για 3 1/2 ώρες.
Την πρώτη μία ώρα στους 220°C σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και τις υπόλοιπες 2 1/2 στους 180°C, και το παρακολουθούμε.
Tip
Ιδανικά το βάζουμε σε γάστρα, αλλιώς σε ταψί το οποίο κλείνουμε με αλουμινόχαρτο