Follow us

Γεμιστό κατσίκι (Δημήτρης Μαυρίκος)

Γεμιστό κατσίκι (Δημήτρης Μαυρίκος)

Υλικά

Υλικά (για 10 άτομα)

1 ολόκληρο μικρό κατσίκι (6-6,5 κιλά, για να χωράει στη γάστρα)

Γέμιση

1 κιλό ρύζι για πιλάφι

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 φλιτζ. πλιγούρι

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

Ολόκληρη η συκωταριά του κατσικιού (βρασμένη, ξαφρισμένη και λεπτοκομμένη)

2 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, τριμμένες

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

1 μέτριο φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρι

1/2 φλ. ψιλή μαύρη σταφίδα

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας τρίμμα πορτοκαλιού

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτάλια μεγάλα γλυκό κουταλιού περγαμόντο (χωρίς το σιρόπι, ψιλοκομμένο)

Αλάτι, πιπέρι

Τρίμμα κανέλλας, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, λίγο κύμινο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και σκόρδα.

Τα σοτάρουμε να ροδίσουν και προσθέτουμε τη συκωταριά την οποία προηγουμένως έχουμε βράσει, ξαφρίσει και κόψει κομματάκια.

Τα τσιγαρίζουμε.
Όταν σιγοψηθεί, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε το ρύζι και το πλιγούρι.

Ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.

Προσθέτουμε κουκουνάρι, σταφίδα, άνηθο ψιλοκομμένο, το τρίμμα του πορτοκαλιού και όλα τα αρτύματα / μυρωδικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα κλπ.) και ρίχνουμε λίγο νερό ώστε το ρύζι να μισοψηθεί.

Όταν μισοψηθούν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το περγαμόντο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Η γέμισή μας σ’ αυτή τη φάση είναι μισοψημένη.

Στο μεταξύ, έχουμε πλύνει καλά το κατσίκι, το αλατοπιπερώνουμε το τρίβουμε με λίγο λεμόνι, το γεμίζουμε με τη γέμιση και το ράβουμε.

Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο για 3 1/2 ώρες.

Την πρώτη μία ώρα στους 220°C σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και τις υπόλοιπες 2 1/2 στους 180°C, και το παρακολουθούμε.



Tip
Ιδανικά το βάζουμε σε γάστρα, αλλιώς σε ταψί το οποίο κλείνουμε με αλουμινόχαρτο

Tip Ιδανικά το βάζουμε σε γάστρα, αλλιώς σε ταψί το οποίο κλείνουμε με αλουμινόχαρτο

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα