Follow us

Λαβράκι ανοιχτής θάλασσας με σος μπεαρνέζ με σαμπάνια από τον σεφ της "Σπονδής" Jerome Serres

Στο λατινικό αλφαβητάρι των απολαύσεων, κάτω από το γράμμα C στοιχίζονται σπουδαία λήμματα, ικανά να απογειώσουν το λεπταίσθητο ουρανίσκο. Ξεχωρίσαμε τις μεγάλες μας αδυναμίες και ζητήσαμε από τον σεφ της Σπονδής, Jerome Serres να τις συνθέσει σε ένα extravagant εορταστικό δείπνο.

Λαβράκι ανοιχτής θάλασσας με σος μπεαρνέζ με σαμπάνια από τον σεφ της "Σπονδής" Jerome Serres

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 λαβράκι

Άγρια χόρτα εποχής

250 γρ. πορτοκαλο-κόκκινες φακές, βρασμένες σε ζωμό ψαριού

Μπεαρνέζ

50 γρ. γλυκόζη

1 μεγάλη κ.σ. ψιλοκομμένα ασκαλώνια

2 κ.σ. ψιλοκομμένο άγριο μάραθο

100 ml σαμπάνια

2 κρόκους αβγών

100 γρ. βούτυρο

Παρασκευή

Κόβετε το λαβράκι σε μερίδες των 150 γρ.

και τους δίνετε παραλληλόγραμμο σχήμα.

Αλείφετε τα κομμάτια με ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε από πάνω φρέσκο μάραθο.

Τα βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Μπεαρνέζ
Ετοιμάζετε μια «καραμέλα» με τη γλυκόζη και τα ψιλοκομμένα ασκαλώνια, που σοτάρετε ώστε να γίνουν κονφί.

Προσθέτετε το μάραθο και τη σαμπάνια και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά, χωρίς να εξατμιστεί η σαμπάνια.

Σπάζετε δύο κρόκους αβγών, τους αναμιγνύετε με λίγο νερό και δουλεύετε τη σάλτσα όπως τη μαγιονέζα.

Λίγο πριν από το τέλος, ενσωματώνετε προοδευτικά το βούτυρο.

Αν χρειάζεται προσθέτετε αλάτι.

Ετοιμάζετε έναν πουρέ από τα άγρια χόρτα.

Τα ζεματίζετε πρώτα στο νερό, προσθέτετε λίγο χυμό λεμονιού και τα περνάτε από το θερμομίξ, μαζί με λίγο από το νερό όπου έβρασαν.

Για να σερβίρετε, βάζετε στη μέση του πιάτου τον πουρέ των χόρτων.

Τοποθετείτε το ψάρι από πάνω και το περιχύνετε με τη μπεαρνέζ της σαμπάνιας.

Γύρω γύρω βάζετε πορτοκαλο-κόκκινες φακές, βρασμένες σε ζωμό από κεφάλια και κόκαλα ψαριού (fumet).

Η φίνα σάρκα του ψαριού αξιοποιείται άριστα όταν έρχεται σε επαφή με το χαβιάρι, δημιουργώντας μια ευρηματική «κόντρα» αρωμάτων.

Το ξίδι της κλασικής μπεαρνέζ παραχωρεί τη θέση του στη γιορτασττική σαμπάνια και το άγριο μάραθο εκτοπίζει το εστραγκόν, για να αναδείξει το λαβράκι σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Όσο για τα άγρια χόρτα, προσθέτουν ελληνικότητα σε ένα πιάτο με γαλλικές περγαμηνές.

Επίσης...

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

Η φασολάδα αλλιώς

Δοκιμάστε τρεις συνταγές για φασολάδα που έχουν κάτι το διαφορετικό.

3 συνταγές για γίγαντες

Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές για γίγαντες στον φούρνο, στην κατσαρόλα ή και με μπίρα.

Ρεβιθοκεφτέδες Ανάµικτοι

Η συνταγή για ανάμικτους ρεβιθοκεφτέδες.

Ρεβιθοκεφτέδες Σαµιώτικοι

Η συνταγή για σαμιώτικους ρεβιθοκεφτέδες.

Γρήγοροι Ρεβιθοκεφτέδες

Η συνταγή για γρήγορους ρεβιθοκεφτέδες.

Ρεβίθια µε Μανέστρα και Ταχίνι

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια µε µανέστρα και ταχίνι.

Γίγαντες Φούρνου

Πώς θα φτιάξεις γίγαντες φούρνου.

Ρεβίθια Φούρνου με Σπανάκι ή Άλλο Χόρτο

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια φούρνου με σπανάκι ή άλλο χόρτο.