Υλικά
Υλικά (για 8-10 άτομα)
400 γρ. σουπιές και καλαμάρια
600 γρ. σκόρπαινες
500 γρ. γατόψαρα
500 γρ. μουγγρί
500 γρ. μπακαλιάρος και καπόνι
500 γρ. διάφορα θαλασσινά
200 ml ελαιόλαδο
4 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
3 κλαράκια ψιλοκομμένο σέλινο-σέλερι
1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
1 μικρό πεπεροντσίνο, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ξίδι
1 ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
Παρασκευή
Σοτάρετε τα λαχανικά και τα μυριστικά στο ελαιόλαδο και όταν χρυσίσουν, προσθέτετε τα διάφορα θαλασσινά και τα μαλάκια, τα σοτάρετε όλα μαζί και τα σβήνετε με το ξίδι.
Προσθέτετε το κρασί και τις ντομάτες και σιγά σιγά τα ψάρια, αρχίζοντας από τα μεγαλύτερα και καταλήγοντας στα μικρότερα, που μπορείτε να τυλίξετε και σε τουλπάνι, ώστε να μη λιώσουν και μείνουν τα κόκαλά τους στο ζωμό.
Τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά και προσθέτετε νερό και αλάτι, αν δείτε ότι χρειάζεται.
Σε αυτή την περίπτωση, δίνετε ακόμα μία βράση.
Σερβίρετε τα μεγάλα κομμάτια των ψαριών σε μια πιατέλα και το κατσούκο, καλά σουρωμένο, σε μια σουπιέρα.
Το συνοδεύετε με ψωμί φρυγανισμένο – που θα έχετε τρίψει από πριν πάνω του λίγο σκόρδο.
Στην περιοχή του, το κατσούκο παντρεύεται με κόκκινο κρασί, συνήθως Chianti.