Follow us

Cacciucco di Livornο...

Για να μη ζήσεις το «Αντί να φάει η γάτα το ψαράκι, το ψάρι τρώει τη γατούλα…» του Σακελλάριου σε kitchen βερσιόν, πρέπει να είσαι μάγειρας-γάτος. Για να σας βοηθήσουμε να στριμώξετε τη φίνα γεύση του ψαριού, που όλο και ξεγλιστράει, συγκεντρώσαμε tips προετοιμασίας –καθάρισμα, χρόνοι και τρόποι ψησίματος, ζωμοί, καρυκεύματα, αρωματικά– και ανα-ζητήσαμε χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος σεφ για ν

Cacciucco di Livornο...

Υλικά

Υλικά (για 8-10 άτομα)

400 γρ. σουπιές και καλαμάρια

600 γρ. σκόρπαινες

500 γρ. γατόψαρα

500 γρ. μουγγρί

500 γρ. μπακαλιάρος και καπόνι

500 γρ. διάφορα θαλασσινά

200 ml ελαιόλαδο

4 σκ. σκόρδο

1 κρεμμύδι

3 κλαράκια ψιλοκομμένο σέλινο-σέλερι

1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο

1 μικρό πεπεροντσίνο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.σ. ξίδι

1 ½ ποτήρι κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες

Παρασκευή

Σοτάρετε τα λαχανικά και τα μυριστικά στο ελαιόλαδο και όταν χρυσίσουν, προσθέτετε τα διάφορα θαλασσινά και τα μαλάκια, τα σοτάρετε όλα μαζί και τα σβήνετε με το ξίδι.

Προσθέτετε το κρασί και τις ντομάτες και σιγά σιγά τα ψάρια, αρχίζοντας από τα μεγαλύτερα και καταλήγοντας στα μικρότερα, που μπορείτε να τυλίξετε και σε τουλπάνι, ώστε να μη λιώσουν και μείνουν τα κόκαλά τους στο ζωμό.



Τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά και προσθέτετε νερό και αλάτι, αν δείτε ότι χρειάζεται.

Σε αυτή την περίπτωση, δίνετε ακόμα μία βράση.

Σερβίρετε τα μεγάλα κομμάτια των ψαριών σε μια πιατέλα και το κατσούκο, καλά σουρωμένο, σε μια σουπιέρα.

Το συνοδεύετε με ψωμί φρυγανισμένο – που θα έχετε τρίψει από πριν πάνω του λίγο σκόρδο.



Στην περιοχή του, το κατσούκο παντρεύεται με κόκκινο κρασί, συνήθως Chianti.

Επίσης...

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.