Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
6 μακρόστενες πατάτες, μέτριες προς μεγάλες
Νερό
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη ή πάπρικα, για καρύκευμα
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
Διαλέγουμε ωραίες οβάλ πατάτες, χωρίς ελαττώματα στη φλούδα.
Τις πλένουμε και τις σφηνώνουμε «όρθιες, σε ένα αναλόγου μεγέθους πιρέξ, έτσι ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν ή να πέσουν πλαγιαστές.
Βάζουμε 3 εκ.
περίπου νερό μέσα στο πιρέξ, σκεπάζουμε τις πατάτες με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στο φούρνο.
Τις ψήνουμε επί 1 1/2 ώρα.
Τις βγάζουμε από το πιρέξ και τις αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν επί 2-3 ώρες, ή και ολόκληρη τη νύχτα.
Κόβουμε τις παγωμένες ψητές πατάτες κατά μήκος στη μέση.
Κόβουμε το κάθε μισό σε έξι κομμάτια.
Αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας με ένα κουτάλι (Φυλάμε όσο θα βγάλουμε, για να το χρησιμοποιήσουμε αλλού, π.χ.
κροκέτες).
Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι (τόσο, ώστε να τις σκεπάζει) και τηγανίζουμε λίγα λίγα αυτά τα «φλούδια», ώσπου να ροδίσουν καλά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα πασπαλίζουμε με τα καρυκεύματα που προτιμάμε.
Σερβίρονται ζεστά, μαζί με διάφορες σάλτσες -όπως μπάρμπεκιου, τσίλι, μπλου τσιζ, κλπ.- και συνοδεύουν κρέατα της σχάρας.
Παραλλαγή
Αν θέλουμε «Texas Potato Skins», τότε τηγανίζουμε με τον ίδιο τρόπο τις κομμένες πατάτες, χωρίς να αφαιρούμε τη σάρκα τους.
Τρικ
Αν είμαστε της αρχής ότι όλες οι βιταμίνες και η νοστιμιά της πατάτας βρίσκονται στη φλούδα της, και ότι ποτέ δεν πρέπει να την πετάμε, τότε κάθε φορά που καθαρίζουμε τις πατάτες για κάποιο άλλο φαγητό, μπορούμε να έχουμε και μια τηγανιά γευστικότατα «φλούδια», αν θέλουμε.
Ο τρόπος είναι απλός: Πλένουμε καλά τις πατάτες που σκοπεύουμε να καθαρίσουμε και τις καθαρίζουμε κόβοντας μαζί και 3-4 χιλιοστά σάρκας.
Αυτά τα «φλούδια» τα κόβουμε σε κομμάτια και για να τα τηγανίσουμε τα «ζεματάμε» πρώτα 1-2 λεπτά, όπως αναφέρουμε πιο πάνω, και μετά ακολουθούμε την κανονική διαδικασία για τηγανητές πατάτες.
Έτσι, τίποτα δεν πάει χαμένο από την πολύτιμη πατάτα.
Αμερικανική σπεσιαλιτέ από το εστιατόριο «Buffalo Bills» στη Γλυφάδα, όπως μας την έδωσε ο guest-chef τού εστιατορίου, Gregory Menke.