Follow us

Γεμιστή γαλοπούλα

Γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά

Υλικά

1 γαλοπούλα 4-4 ½ κιλά περίπου

1 φλιτζ. κρασί κόκκινο ξηρό για το ταψί

Για τη μαρινάδα

1 ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο ξηρό

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

50 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζ. ρύζι

2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

½ φλιτζ. κρασί κόκκινο ξηρό

20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

½ κουτ. τσαγιού κανέλα σκόνη

3-4 καρφάκια γαρίφαλο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας σε σκεύος μη μεταλλικό.

Βάζετε μέσα τη γαλοπούλα και την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για 3 -4 ώρες.

Κατά διαστήματα ρίχνετε μαρινάδα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα για να μη στεγνώσουν.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το μπέικον.

Προσθέτετε το ρύζι, το κουκουνάρι, τον κιμά, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι, πιπέρι και τα κάστανα.

Ρίχνετε ½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό κότας και το κρασί και αφήνετε τη γέμιση να πάρει μία βράση χωρίς να στεγνώσει.

Μόλις κρυώσει, γεμίζετε τη γαλοπούλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.



Αλείφετε τη γαλοπούλα με λάδι ή λιωμένο βούτυρο, ράβετε το άνοιγμα ή το κλείνετε με ένα μικρό μανταρίνι που θα της προσθέσει και άρωμα.

Τη μεταφέρετε στο ταψί, ρίχνετε το κρασί, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180° C και την ψήνετε για 1 ώρα σκεπασμένη με λαδόκολλα.

Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο υπολογίζοντας ότι για κάθε κιλό του πουλερικού χρειάζεται 30΄-40΄περίπου ψήσιμο.

Την περιχύνετε κατά διαστήματα με τους χυμούς του ταψιού.



Σημείωση
Για προστασία στο ψήσιμο, βάζετε λωρίδες μπέικον στη γαλοπούλα, ενώ για να μαλακώσει περισσότερο το κρέας, κάνετε ενέσεις από μείγμα μπράντι- βουτύρου στο στήθος του πουλερικού όπου το κρέας του είναι πιο στεγνό.

Αλείφετε τη γαλοπούλα με λάδι ή λιωμένο βούτυρο, ράβετε το άνοιγμα ή το κλείνετε με ένα μικρό μανταρίνι που θα της προσθέσει και άρωμα. Τη μεταφέρετε στο ταψί, ρίχνετε το κρασί, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180° C και την ψήνετε για 1 ώρα σκεπασμένη με λαδόκολλα. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο υπολογίζοντας ότι για κάθε κιλό του πουλερικού χρειάζεται 30΄-40΄περίπου ψήσιμο. Την περιχύνετε κατά διαστήματα με τους χυμούς του ταψιού. Σημείωση Για προστασία στο ψήσιμο, βάζετε λωρίδες μπέικον στη γαλοπούλα, ενώ για να μαλακώσει περισσότερο το κρέας, κάνετε ενέσεις από μείγμα μπράντι- βουτύρου στο στήθος του πουλερικού όπου το κρέας του είναι πιο στεγνό.

Επίσης...

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα