Υλικά
500 γρ. μπάμιες Yλικά (για 6 άτομα)
500 γρ. πατάτες
5 ώριμες ντομάτες
4 κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
250 γρ. λάδι
1 ματσάκι μαϊντανός
Αλάτι, ξίδι και μαυροπίπερο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις βάζουμε σε αλατόνερο με ξίδι.
Όση ώρα τις έχουμε να μουλιάζουν, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Καθαρίζουμε κατόπιν τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε.
Επίσης καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά και, μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε στο λάδι τα σκόρδα, τις μπάμιες και τις πατάτες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε μισό λίτρο νερό.
Όταν τα υλικά μας πάρουν μια βράση, ρίχνουμε και τις ντομάτες, που τις έχουμε περάσει προηγουμένως από τον τρίφτη.
Προσθέτουμε το αλάτι, το μαϊντανό και το μαυροπίπερο.
Έπειτα σκεπάζουμε τον ταβά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά του και να μείνει μόνο το λάδι.
Οι μπάμιες κι οι πατάτες μας είναι πλέον έτοιμες.Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του πατέρα Επιφάνειου «Μαγειρική του Άγιου Όρους» (εκδ.
Σύγχρονοι Ορίζοντες).