Υλικά
υλικά
1,5 κ. διάφορα, μέτρια ψάρια για βραστά (πεσκανδρίτσα, μπακαλιάρο, χριστόψαρο κ.λ.)
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, σε χοντρές φέτες
1 κρεμμύδι, σε φέτες
1 κεφάλι σκόρδο (περίπου 8 σκελίδες)
1 κρόκος πολύ φρέσκου αβγού
2 κ.σ. ξύδι
1 φλ.τσ. τριμμένη γραβιέρα
1/2 φλ τσ. ε.π.ελαιόλαδο
μία φρατζόλα ψωμί, κομμένη σε φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πιπέρι σε κόκκους
παρασκευή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια.
Τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τα λαχανικά, με νερό που να τα σκεπάζει ( 5-6 φλιτζάνια), 10-12 κόκκους πιπέρι και 4 κ.σ ελαιόλαδο, σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, γύρω στα 40'-45', σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις πολτοποιούμε, μαζί με 1κ.γ.
κοφτό αλάτι, σε μικρό γουδί.
Ρίχνουμε, κατόπιν, λίγο- λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δουλεύοντας συνέχεια το μείγμα με το γουδοχέρι, μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.
Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει ελαφρά και την περνάμε λίγη λίγη από το μπλέντερ, με τα ψάρια ολόκληρα.
Δεν χρειάζεται να πολτοποιηθεί εντελώς.
Μετά, την περνάμε από σουρωτήρι, πάνω από φαρδιά κατσαρόλα , πιέζοντας να περάσει όλος ο πολτός.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε την πάστα του σκόρδου, ανακατεύοντας ζωηρά.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται άλλο αλάτι.
Σ' ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με το ξύδι και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά 1/2 φλιτζάνι από τη σούπα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το μείγμα στη σούπα, εκτός φωτιάς, ανακατεύοντας συνέχεια.
Ζεσταίνουμε τη σούπα, προσέχοντας να μην πάρει βράση.
Ανακατεύουμε καλά.
Ανάβουμε το γκριλ.
Πασπαλίζουμε τις φέτες του ψωμιού με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το τυρί, προσέχοντας να μην καούν.
Σερβίρουμε τη σούπα αχνιστή, με μια φέτα ψωμιού σε κάθε πιάτο και το υπόλοιπο στη μέση.