
Υλικά
υλικά
1 μεγαλούτσικη συκωταριά κατσικίσια ή αρνίσια και τα έντερα
12-14 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι ή θρούμπι
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε καλά τα έντερα ( τα γυρίζουμε μέσα-έξω ή τα ανοίγουμε, κόβοντάς τα με ψαλίδι ), τ' αλατοπιπερώνουμε και τ' αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε άνηθο, μαϊντανό και κρεμμυδάκια και τ' ανακατεύουμε μαζί σ' ένα μπολ.
Πλένουμε τη συκωταριά.
Βάζουμε άφθονο νερό να βράσει και την ζεματάμε για 3'.
Την αφήνουμε να μισοκρυώσει και σ' ένα ξύλο κοπής κόβουμε το συκώτι, το πνευμόνι και την καρδιά σε μακρόστενα λεπτά κομμάτια, με όσο μήκος θέλουμε.
Βάζουμε μαζί και τα γλυκάδια, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και ρίχνουμε τα μυρωδικά.
Κόβουμε για ευκολία τα έντερα σε μήκος 50 εκ.
περίπου (δοκιμάζουμε με ένα αν μας βολεύει το μήκος και κατόπιν κόβουμε το υπόλοιπο).Παίρνουμε ένα κομμάτι από κάθε εντόσθιο, βάζουμε μαζί ένα κουταλάκι από τα ψιλοκομμένα χορταρικά και το τυλίγουμε σφιχτά με ένα κομμάτι έντερο (να τυλιχτεί γύρω-γύρω καμιά δεκαριά φορές) που στο τέλος δένουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν εντόσθια και έντερα.
Αν περισσέψει έντερο, το τυλίγουμε κοτσίδα και το βάζουμε μαζί.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.Σ' ένα μέτριο, κάπως βαθύ ταψί βάζουμε τα χόρτα που περίσσεψαν και τοποθετούμε επάνω τις γαρδουμπίτσες που δεν πρέπει ν' αφήνουν πολύ κενό μεταξύ τους.
Βάζουμε ανάμεσα τις ροδέλες του ξερού κρεμμυδιού.
Ανακατεύουμε ελαιόλαδο με βούτυρο και λεμόνι και τις περιχύνουμε.
Ρίχνουμε στο ταψί ένα φλ.τσ.
νερό και ψήνουμε τις γαρδουμπίτσες στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να μείνουν με το λάδι τους, περίπου μία ώρα.
Ενδιαμέσως τις γυρίζουμε.