Υλικά
υλικά
1.400γρ. κρέας βοδινό για κατσαρόλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
800 γρ. περίπου μπύρα (κλασικές επιλογές οι βέλγικες Kriek και Leffe blonde)
3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 καρότο σε φετάκια
40 γρ. βούτυρο φρέσκο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
4 φέτες 2 εκ. από ψωμί ολικής άλεσης
1/2 κ.γ. θυμάρι, φύλλο δάφνης, πιπέρι σε κόκκους
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τμηματικά τα κομμάτια του κρέατος να ροδίσουν (αν ρίξουμε πολλά μαζί θα "βράσουν").
Τα κρατάμε σε άλλο σκεύος με τους χυμούς τους και στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το καρότο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 10', μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Προσθέτουμε τότε στην κατσαρόλα το κρέας με τους χυμούς του και αλατοπιπερώνουμε.
Το πασπαλίζουμε με μια γεμάτη κ.σ αλεύρι, τους κόκκους πιπεριού και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε αρκετή μπύρα ώστε να σκεπάσει το φαγητό.
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με μουστάρδα και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.
Σε λίγα λεπτά θα έχουν λιώσει στη σάλτσα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε όσο γίνεται τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί 3.30 ώρες περίπου.
Ανακατεύουμε απαραίτητα κάθε 20'-30'.
Το τελευταίο μισάωρο μισανοίγουμε το καπάκι για να πήξει καλύτερα η σάλτσα.
Η ώρα ψησίματος, πάντως, εξαρτάται από το κρέας.
Το βοδινό θα χρειαστεί περισσότερη ώρα από το μοσχαρίσιο.
Στο τέλος, το κρέας θα πρέπει να έχει μαλακώσει τελείως και να έχει σχηματιστεί μια πηχτή, μελωμένη σάλτσα.tips: αυτό το νόστιμο φαγητό κατσαρόλας, τυπικό της βέλγικης φλαμανδικής κουζίνας, γίνεται ωραιότερο αν έχει ετοιμαστεί από την προηγουμένη.
Αρκετοί το ετοιμάζουν σε δύο "δόσεις", αφήνοντας 1-1.30 ώρες ψησίματος για την επομένη.