Follow us

Κατσικάκι ή αρνάκι (για 6 άτομα)

Κατσικάκι ή αρνάκι (για 6 άτομα)

Υλικά

Υλικά:

1 1/2 κιλού κατσικάκι ή αρνάκι (ωμοπλάτη ή μπούτι)

ελαιόλαδο

Μαρινάδα

2 1/2 κούπας (570 ml) γάλα γίδινο ή πρόβειο

1/2 κούπας (120 ml) μέλι

1 κουταλιά σούπας (30 γραμμάρια) πιπέρι

αλάτι

Σάλτσα

8 πολτοποιημένοι χουρμάδες

1 1/4 κούπας (570 ml) ερυθρό ξηρό κρασί

4 κουταλιές σούπας (120 ml) ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας (60 ml) μέλι

4 κουταλιές γλυκού (60 ml) γάρος

Εκτέλεση

Αναμειγνύονται τα υλικά της μαρινάδας για να τοποθετηθεί σε αυτή επί τουλάχιστον 12 ώρες το κρέας, αλλάζοντας περιστασιακά τις πλευρές, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ενώ παράλληλα μουσκεύονται οι χουρμάδες σε μικρή ποσότητα από ερυθρό ξηρό κρασί για να διευκολυνθεί η πολτοποίησή τους.

Την επόμενη ημέρα αποσύρεται το κρέας από τη μαρινάδα, στραγγίζεται προσεχτικά και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, αρωματισμένο με λίγο ελαιόλαδο.

Απαιτούνται τουλάχιστον 90 λεπτά για τη συγκεκριμένη ποσότητα και συχνή παρακολούθησή του στον φούρνο για να μη στεγνώσει εντελώς.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, πολτοποιούνται οι χουρμάδες σε βαθύ σκεύος, προστίθενται το κρασί, το μέλι, το ελαιόλαδο και ο γάρος και το μείγμα μεταφέρεται σε βαθύ τηγάνι, όπου βράζεται ελαφρά για να μειωθεί ο όγκος του.

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, απομακρύνεται από τον φούρνο και μετά από 10 λεπτά κόβεται σε χονδρές φέτες, που συνοδεύονται με τη σάλτσα.

Αν και η συνταγή διασώζεται από τον Αττίκιο, είναι κατά αιώνες αρχαιότερη όπως υποστηρίζουν οι κωμωδιογράφοι.από το "Γαστρονομικόν, η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα", του Γ.Ηλιόπουλου

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.