Υλικά
1 μοσχαρίσιο νουά ολόκληρο, 1 1/5 –2 κιλά, τυλιγμένο σε δίχτυΥλικά
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
2 μεγάλα καρότα ολόκληρα
3 κ.σ. βούτυρο
200 ml λευκό ξηρό κρασί αρετσίνωτο
Χυμός ενός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα καρότα και τα κρατάμε ολόκληρα.
Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το νουά από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τα καρότα και τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα σε μέτρια φωτιά (4 –5 λεπτά).
Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμισθεί, ρίχνουμε ζεστό νερό, να φθάσει μέχρι τη μέση του νουά.
Κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 ½ ώρα.
Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλη μισή ώρα.
Αν δούμε ότι δεν έχει υγρό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσπέπαστη για 15 λεπτά, ώστε να πήξει η σάλτσα.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα καρότα.
Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες, και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
Ταιριάζει με σκέτο λευκό ρύζι ή ρύζι με λαχανικά ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ πατάτας.Σημ.
Μπορούμε να περάσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα από το μούλτι μαζί με το ζωμό για να φτιάξουμε μια πυκνή, αρωματική σάλτσα.
Μπορούμε ακόμα, να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα και να τα τσιγαρίσουμε μαζί με το κρέας από την αρχή.
Μια καλή ιδέα, είναι να προσθέσουμε 1 κιλό μανιτάρια σωταρισμένα σε βούτυρο μόλις βάλουμε το λεμόνι.
Το φαγητό, γίνεται έτσι πιο λουσάτο.
Αν δούμε πως η σάλτσα είναι αραιή, τη δένουμε με 1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ διαλυμένη σε πολύ λίγο κρύο νερό, που την προσθέτουμε μετά το λεμόνι.