Follow us

Σουφλέ με τυρί

Σουφλέ με τυρί

Υλικά

υλικά για 6 άτομα

150 γρ. τυρί τριμμένο (έμμενταλ ή γραβιέρα)

300 ml γάλα

60 γρ. αλεύρι

70 γρ. βούτυρο φρέσκο

5 αβγά

βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο

παρασκευή

Βάζουμε το γάλα να πάρει βράση και το βγάζουμε από τη φωτιά.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα.

Τότε ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθεί.

Ανακατεύουμε την κρέμα συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει αρκετά ώστε να καλύπτει τη ράχη ενός κουταλιού.

Ρίχνουμε αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί μας), πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο.

Χωρίζουμε τα αβγά και ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Βάζουμε το μείγμα του αλευριού σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις κοχλάσει το κατεβάζουμε.

Προσθέτουμε το τυρί και τους κρόκους έναν-έναν ανακατεύοντας να ενωθούν.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει αρκετά.

Χτυπάμε τ΄ ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά, σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας πολύ απαλά, για να πέσει όσο το δυνατό λιγότερο.

Βάζουμε το μείγμα σε ψηλό σκεύος του σουφλέ βουτυρωμένο ή το μοιράζουμε σε 4 ατομικά σκεύη κεραμικά ή πυρέξ, γεμίζοντάς τα κατά τα 4/5.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30'-40' περίπου ή 20' περίπου για τα ατομικά φορμάκια (εξαρτάται από το σκεύος, το φούρνο και το μείγμα).

Σερβίρουμε αμέσως σαν πρώτο πιάτο ή σαν κυρίως με μία σαλάτα.

Αν καθυστερήσουμε το σερβίρισμα, το σουφλέ θα πέσει ελαφρά, αλλά αυτό επηρεάζει μόνο την εμφάνισή του.

Επίσης...

Ομελέτα με Ντομάτα και Λουκάνικο

Η συνταγή για ομελέτα με λουκάνικο και ντομάτα.

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.