Υλικά
υλικά για 4 άτομα
400 γρ. κοντά ζυμαρικά (φουζίλι, πένες, φιογκάκια κ.λ.)
1 μέτρια μαραθόριζα (φινόκιο)
2 πιπεριές (κατά προτίμηση κίτρινη και πορτοκαλιά)
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
8 κομμάτια λιαστή ντομάτα (σε ελαιόλαδο) ψιλοκομμένη
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. μαντζουράνα ξερή
4-5 κ.σ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. τυρί τριμμένο στο χοντρό τρίφτη (παρμεζάνα, παλαιωμένη γραβιέρα, πεκορίνο ή όποιο σκληρό τυρί σας αρέσει)
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε και κόβουμε τη μαραθόριζα σε λεπτές φέτες, κρατώντας τη φουντίτσα του μάραθου που μπορεί να έχει επάνω.
Κόβουμε τις πιπεριές σε στενές λωρίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το φινόκιο για 2'-3' ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε μέτρια φωτιά για 3' ακόμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο, τη μαντζουράνα, το θυμάρι, τη λιαστή ντομάτα και ανακατεύουμε στη φωτιά 1' ακόμα.
Ρίχνουμε την κρέμα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σταθεί όσο βράζουν τα ζυμαρικά.
Οταν βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως στη σάλτσα, μαζί με 2 κ.σ από το νερό τους.
Τα βάζουμε στη φωτιά για 1', ανακατεύοντας.
Τα σερβίρουμε αμέσως με τυρί (και το ψιλοκομμένο μάραθο, αν υπάρχει).tips: Τα ίδια γίνονται και γκρατέν στο φούρνο: λίγο πριν βράσουν τα ζυμαρικά ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.
Αφού τα ανακατέψουμε με τη σάλτσα τους τα βάζουμε σε ρηχό πυρέξ, τα πασπαλίζουμε με το τυρί και τα γκρατινάρουμε στο φούρνο για 3'-4' μέχρι να λυώσει και να ροδίσει το τυρί.
Σερβίρουμε αμέσως.
Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να ανακατέψουμε λίγο επί πλέον τριμμένο τυρί και μέσα στα ζυμαρικά.