Υλικά
υλικά για 4 άτομα
12 φρέσκιες αγκινάρες
10 κρεμμυδάκια του στιφάδου ή 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο
3 μέτρια καρότα σε μισά φετάκια
4 μέτριες πατάτες
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
4 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
ένα κομμάτι λαδόκολα
παρασκευή
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες έτσι, ώστε να μείνουν μόνο οι καρδιές με ένα τμήμα του κοτσανιού 3-4 εκ.
ξεφλουδισμένο.
Τις περνάμε μία μία με μισό λεμόνι και τις βυθίζουμε αμέσως σε λεκανίτσα με νερό, όπου έχουμε στύψει 2 λεμόνια, για να μη μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Σε μια κατσαρόλα φαρδειά και ρηχή, που να χωράει ιδανικά τις αγκινάρες στη σειρά, ζεσταίνουμε το 1/3 του ελαιολάδου και σωτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 2'.
Κατόπιν τακτοποιούμε στην κατσαρόλα τα καρότα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζουμε με το μισό άνηθο.
Επάνω βάζουμε στη σειρά τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα επάνω.
Ανάμεσα βάζουμε τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε επάνω τον υπόλοιπο άνηθο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό από 1 1/2 ή 2 λεμόνια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό που μόλις να τις σκεπάζει.
Κόβουμε τη λαδόκολα στη διάμετρο της κατσαρόλας, ανοίγουμε στη μέση μιά μικρή τρύπα (στο μέγεθος νομίσματος) και την ακουμπάμε επάνω στις αγκινάρες (αυτό βοηθάει ώστε να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 45' ως 1 ώρα και να μείνει με το λάδι του.
Αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένες και κατόπιν σερβίρουμε.
Αν έχει μείνει πολύ ζουμί, αφαιρούμε προσεκτικά τις αγκινάρες και τα υπόλοιπα υλικά με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σιγοβράζουμε το ζουμί μέχρι να μειωθεί και να δέσει όσο θέλουμε.