Follow us

Vegan μπιφτέκια λαχανικών

vegan

Υλικά

Υλικά

750 γρ λευκά μανιτάρια, μικρού μεγέθους

1/4 κούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 μικρή μελιτζάνα

2 πράσα (μόνο το λευκό κομμάτι), ψιλοκομμένα

1 σέλερι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη

3/4 κούπας σιτάρι ή πλιγούρι

200 γρ ρεβίθια, βρασμένα 

1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κγ baking powder

1 κγ σάλτσα σόγιας 

1 1/2 κούπας ψίχουλα ψωμιού

αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα μανιτάρια και ραντίζουμε με 1 κσ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Αλείφουμε τη μελιτζάνα με αρκετό ελαιόλαδο και την τυλίγουμε χαλαρά σε αλουμινόχαρτο.

Τοποθετούμε την μελιτζάνα και τα μανιτάρια στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές τα μανιτάρια.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 2 κσ ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρουμε τα πράσα και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, περίπου για 6 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και αφού σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.

Τοποθετούμε το σιτάρι σε μία κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό.

Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τελείως και στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά και τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Μόλις απορροφηθεί όλη η υγρασία, μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα μισά ρεβίθια με το αλεύρι, το baking powder, τη σάλτσα σόγιας και τη μισή μελιτζάνα.

Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μία ομογενοποιημένη πάστα κα μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το σιτάρι.

Θρυμματίζουμε ελαφρά τα υπόλοιπα ρεβίθια στο μπλέντερ και αδειάζουμε στο μείγμα του σιταριού.

Τοποθετούμε τα μανιτάρια, τα πράσα και το σέλερι στο μπλέντερ και χτυπάμε 8-10 σύντομες φορές.

Στη συνέχεια αδειάζουμε στο μείγμα του σιταριού.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μέχρι να δέσει κάπως το μείγμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τα ψίχουλα και πλάθουμε 8 μπιφτέκια.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα τηγάνι-γκριλ και μαγειρεύουμε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά, περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα.

Σερβίρουμε σε ψωμάκι σαν μπέργκερ, με φρέσκο μαρούλι, ντομάτα και μουστάρδα ή κέτσαπ.

Επίσης...

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.