Υλικά
Υλικά
750 γρ λευκά μανιτάρια, μικρού μεγέθους
1/4 κούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρή μελιτζάνα
2 πράσα (μόνο το λευκό κομμάτι), ψιλοκομμένα
1 σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
3/4 κούπας σιτάρι ή πλιγούρι
200 γρ ρεβίθια, βρασμένα
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κγ baking powder
1 κγ σάλτσα σόγιας
1 1/2 κούπας ψίχουλα ψωμιού
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα μανιτάρια και ραντίζουμε με 1 κσ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Αλείφουμε τη μελιτζάνα με αρκετό ελαιόλαδο και την τυλίγουμε χαλαρά σε αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε την μελιτζάνα και τα μανιτάρια στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές τα μανιτάρια.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 2 κσ ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα πράσα και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, περίπου για 6 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και αφού σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε το σιτάρι σε μία κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό.
Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τελείως και στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά και τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Μόλις απορροφηθεί όλη η υγρασία, μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα μισά ρεβίθια με το αλεύρι, το baking powder, τη σάλτσα σόγιας και τη μισή μελιτζάνα.
Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μία ομογενοποιημένη πάστα κα μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το σιτάρι.
Θρυμματίζουμε ελαφρά τα υπόλοιπα ρεβίθια στο μπλέντερ και αδειάζουμε στο μείγμα του σιταριού.
Τοποθετούμε τα μανιτάρια, τα πράσα και το σέλερι στο μπλέντερ και χτυπάμε 8-10 σύντομες φορές.
Στη συνέχεια αδειάζουμε στο μείγμα του σιταριού.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μέχρι να δέσει κάπως το μείγμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τα ψίχουλα και πλάθουμε 8 μπιφτέκια.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα τηγάνι-γκριλ και μαγειρεύουμε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά, περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα.
Σερβίρουμε σε ψωμάκι σαν μπέργκερ, με φρέσκο μαρούλι, ντομάτα και μουστάρδα ή κέτσαπ.