Υλικά
υλικά για 6 άτομα
500 γρ. πένες ή ριγκατόνι απλά ή πολύχρωμα
2 μακρόστενες μελιτζάνες σε λεπτά στρογγυλά φετάκια
4-5 μικρά κολοκυθάκια σε φετάκια ή μπαστουνάκια
2 πιπεριές (π.χ. πράσινη και κόκκινη) σε λωρίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1-2 σκ.σκόρδο τριμμένες ή λυωμένες
100 γρ. μαύρες ελιές
2 ντομάτες σε κυβάκια, χωρίς τους σπόρους
φρέσκο βασιλικό (όσο θέλουμε)
1 κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ. ξύδι από κρασί
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Στρώνουμε σε ένα ταψάκι χαρτί ψησίματος και απλώνουμε όλα τα λαχανικά -εκτός από τις ντομάτες και το σκόρδο- ανακατεμένα με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να ψηθούν 40΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να λυώσουν, ανακατεύοντας μία φορά.
Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος να κρυώσουν τελείως.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν τα ενώνουμε με τα λαχανικά, το σκόρδο, το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
Τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη, 2-3 ώρες τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα.
Οταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, τα βγάζουμε 15' νωρίτερα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις ελιές, τον βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε, αν θέλουμε, ένα τριμμένο πεπεροντσίνο (ξερή καυτερή πιπερίτσα).