Υλικά
Υλικά
1 κιλό πεσκανδρίτσα κομμένη σε ροδέλες
600 ml πατατούλες, βρασμένες στον ατμό
Υλικά για το ζωμό ψαριού
1 λίτρο νερό
2 κλαράκια σέλινο-σέλερι
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι θυμάρι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 ml λευκό βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
Παρασκευή
Βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με τα καρότα, το σέλινο-σέλερι, τη δάφνη και το θυμάρι.
Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το βερμούτ ή το κρασί και αφήνουμε να βράσει το μείγμα για άλλα 5 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε αυτό το ζωμό για να ποσάρουμε, να σιγοβράσουμε, δηλαδή το ψάρι, χωρίς να επιτρέψουμε στο ζωμό να κοχλάσει δυνατά. Αν δεν το έχει κάνει ήδη ο ψαράς μας, αφαιρούμε και τη δεύτερη πέτσα του ψαριού, που είναι τόσο διάφανη ώστε να φαίνεται δύσκολα, αλλά μαζεύει με το βράσιμο και κατά συνέπεια κάνει το ψάρι να μαζεύει και να σφίγγει.
Σε αντίθεση με όλα τα άλλα ψάρια, η πεσκανδρίτσα όσο βράζει τόσο σκληραίνει και η υφή της γίνεται δυσάρεστα ελαστική.
Κομμένη σε φέτες, η πεσκανδρίτσα χρειάζεται 15-20 λεπτά ποσάρισμα. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με σπιτική μαγιονέζα ή ένα λαδολέμονο, αρωματισμένο με μαϊντανό. σημ. Παρότι η πεσκανδρίτσα είναι εξαιρετική στη σχάρα, αξίζει να δοκιμάσετε αυτήν την απλή συνταγή που αναδεικνύει την τρυφερή της σάρκα, η οποία θυμίζει αστακό.