Υλικά
υλικά για 6 άτομα
500-600 γρ. ριγκατόνι ή πέννε ριγκάτε ή βίδες
250 γρ. τυρί φοντίνα
250 γρ. τυρί έμμενταλ
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (από κομμάτι)
100 γρ. αλεύρι
70 γρ. βούτυρο
1 λ. γάλα
τριμμένο μοσχοκάρυδο
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα τυριά και τα τρίβουμε στο μπλέντερ.
Σ' ένα τηγάνι λυώνουμε το βούτυρο και όταν κάψει ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα σε μάλλον χαμηλή φωτιά μέχρι να ξανθύνει το αλεύρι (φτιάχνουμε μια roux) και τότε ρίχνουμε το γάλα χλιαρό συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Μετά από λίγη ώρα θα αρχίσει το μείγμα να πήζει.
Οταν γίνει πηχτή κρέμα ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αρκετό πιπέρι και τα τυριά.
Ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λυώσουν τα τυριά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σε άφθονο νερό με λίγο αλάτι και τα στραγγίζουμε.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα τυριών.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο βαθύ πυρέξ και σκορπίζουμε στον πάτο 2 κ.σ φρυγανιά.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα τους και τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και την υπόλοιπη φρυγανιά.
Τα ψήνουμε στο φούρνο, μια σκάλα επάνω από τη μέση για 20'-30'.
Σερβίρουμε αμέσως. σημ.
Η φοντίνα είναι ένα μαλακό κίτρινο ιταλικό τυρί που λυώνει όμορφα στο ψήσιμο.
Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο τυρί που λυώνει, όπως μια γλυκιά γραβιέρα, ένα τσένταρ φρέσκο ή γκούντα.