Υλικά
Υλικά
2 κιλά μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο (στηθοπλευρές με το κόκαλο τους)*
2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
2 κλαράκια σέλινο-σέλερι, κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
750 ml κόκκινο κρασί
1 λίτρο ζωμό κότας
1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα
2-3 κόκκους άρκευθου (κεδροκούκουτσα)
αλάτι αφρίνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε λίγο το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα , αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές.
Το απομακρύνουμε από την κατσαρόλα και στη θέση του τοποθετούμε τα λαχανικά, τα σβήνουμε με κόκκινο κρασί μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα του επαναφέρουμε το κρέας, προσθέτουμε το ζωμό , την πάπρικα και τους κόκκους του άρκευθου και κλείνουμε το σκεύος.
Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 3 ώρες, το βγάζουμε και μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλύτερα.
Το κόβουμε σε μερίδες και αφαιρούμε τα κόκαλα από το σιδηρόδρομο.
Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε επίσης και όλο το λοιπός από το ζωμό του.Την ώρα του σερβιρίσματος ζεσταίνουμε ξανά το κρέας για να συμπυκνώσουμε και το ζωμό του, το σερβίρουμε σε πιατέλα και το συνοδεύουμε με πατάτες βραστές, λιωμένες με το πιρούνι και περιχυμένες με βούτυρο. Σημ.* Ο σιδηρόδρομος (ή οι σπαλομπριζόλες) είναι το ορθογώνιο κομμάτι του μοσχαρίσιου κρέατος που προέρχεται από το κάτω μέρος των πλευρών του ζώου.
Είναι ένα κομμάτι σκληρό από τη φύση του που απαιτεί πολλές ώρες σιγανού μαγειρέματος για να αποδώσει όλη τη νοστιμιά του. Θ.Τ.