Υλικά
υλικά για 2 άτομα
200 γρ. ριγκατόνι ή πένες
1/2 κ. παντζάρια με τα χόρτα τους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρά τοσταρισμένο
2 κ.σ. ξίδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200ο.
Κόβουμε την πρασινάδα των παντζαριών αφήνοντας 2 εκ.
μίσχου.
Πλένουμε καλά τα παντζάρια αλλά δεν τα καθαρίζουμε.
Τα βάζουμε στο φούρνο, σε ταψάκι με αλουμινόχαρτο ή σε πυρέξ, τα αλατίζουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν (να μπορούν να τρυπηθούν με μαχαίρι), περίπου 40'.
Σ' ένα τηγανάκι λαδωμένο τοστάρουμε ελαφρά το κουκουνάρι, ανακατεύοντας για 1'-2'.
Κόβουμε τα χόρτα των παντζαριών σε μικρά κομμάτια 3 εκ. Σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3'.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το ξίδι και αφήνουμε 2'.
Ρίχνουμε τα χόρτα των παντζαριών και 3 κ.σ νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαραθούν και να μαλακώσουν περίπου 10'.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά.
Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα παντζάρια και τα κόβουμε σε φετάκια.
Ανακατεύουμε τα μισά στη σάλτσα.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο σκεύος με τη σάλτσα, προσθέτοντας το μισό κουκουνάρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε στα πιάτα και βάζουμε από πάνω μερικά φετάκια παντζαριών και το υπόλοιπο κουκουνάρι.
σημ.
στη συνταγή αυτή ταιριάζουν πολύ κομματάκια πανσέτας που έχουμε ξεροψήσει, εφόσον δεν την απαιτούμε νηστίσιμη.