
Υλικά
Υλικά
2 κιλά κουκιά (ή 500 γρ καθαρά, αφού τα βγάλουμε από το λουβί τους και αφαιρέσουμε και το εξωτερικό περίβλημα κάθε καρπού τους)
3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο ή ακόμα καλύτερα αγριομάραθο
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Ξεπλένουμε το μάραθο, κρατάμε τις πιο τρυφερές κορυφούλες του και ζεματάμε τον υπόλοιπο σε αλατισμένο καυτό νερό, το οποίο κρατάμε για τη συνέχεια.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα καθαρισμένα κουκιά, το μάραθο και ένα φλιτζάνι νερό, όσο δηλαδή χρειάζεται για να σκεπάζει τα κουκιά και τα σιγοβράζουμε μέχρι να φτάσουν στο σημείο που θα αρχίσουν να «σκάνε» ώστε να τα λιώσουμε με το πιρούνι μας.
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα κουκιά.
Το πόσο λεία θα είναι η φάβα μας είναι θέμα γούστου.
Τη σερβίρουμε με λίγο επιπλέον εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μάραθο.Σημ.
όπως η κρητική κουκόφαβα ή το ιταλικό μακό (Macco).
Η διαφορά της κρητικής κουκόφαβας είναι ότι στην Κρήτη τα κουκιά δεν σοτάρονται από πριν.
Θέμα γούστου και πάλι.Θ.Τ.