Υλικά
Υλικά
1,5 κιλό βλίτα
500 γρ μαυρομάτικα φασόλια
60 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 ντομάτα
αλάτι και πιπέρι χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
1 κ. σ. φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο
Παρασκευή
Τα μαυρομάτικα φασόλια, αν είναι της τρέχουσας εσοδείας, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλα φασόλια, δεν χρειάζονται μούλιασμα στο νερό απο το προηγούμενο βράδυ.
Τα ρίχνουμε απευθείας σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό (χωρίς αλάτι) ή σε ζωμό λαχανικών και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά, χωρίς να τα αφήσουμε να λιώσουν.
Τα αλατίζουμε λίγο πριν τα βγάλουμε από την κατσαρόλα.
Στο μεταξύ πλένουμε καλά τα βλίτα, αφαιρούμε χοντρά κοτσάνια τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βάζουμε και τα βλίτα στο τηγάνι και τα αφήνουμε να μαραθούν στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια και τη ντομάτα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουτάλα του σερβιρίσματος από το ζωμό όπου έβρασαν τα φασόλια κι αφήνουμε να πάρουν μια βράση, όλα μαζί.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζωμό μέχρι να τα βράσουν τα φασόλια στο βαθμό που επιθυμούμε.
Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού και τα αρωματίζουμε με μερικά ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου.
Σημ.
1. Μπορούμε να κόψουμε 1-2 χωριάτικα λουκάνικα σε μικρά κομματάκια και να τα σοτάρουμε, μαζί με τα βλίτα στο τηγάνι, για να αρτύσουμε το φαγητό.
2. Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο που σοτάραμε το σκόρδο και το κρεμμύδι λιώνοντας 1 κουταλίτσα ταραμά ή 1 αντσούγια, αλλά τότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το αλάτι που θα ακολουθήσει.
Θ.Τ.