Follow us

Φασόλια και λαχανικά

Φασόλια και λαχανικά

Υλικά

Υλικά

250 γρ. ξερά φασόλια ή ξερά μπαρμπουνοφάσουλα

1 κρεμμύδι, κομμένο στα δυο

1-2 μικρά φύλλα δάφνης

Υπόλοιπα υλικά

1 κρεμμύδι

2 πράσα, κομμένα κατά μήκος στα δυο και στη συνέχεια σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1-2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι

1 ματσάκι μαϊντανό

10 κόκκους πιπέρι

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες

φλούδα από 1 λεμόνι, χωρίς το εσωτερικό άσπρο τμήμα της, ζεματισμένη και κομμένη σε καρεδάκια

1 μικρή βουτυροκολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

3-4 λαχανίδες ή φύλλα σέσκουλου (ανάλογα με την εποχή)

3 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ένα βράδυ.

Την επομένη τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τη δάφνη και το κρεμμύδι, χρησιμοποιώντας νερό που τα μουλιάσαμε και όσο επιπλέον νερό χρειάζεται για να τα σκεπάζει.

Τα βράζουμε για 1,5 ώρα και δοκιμάζουμε.

Αν κοντεύουν να μαλακώσουν, προσθέτουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλη ½ ώρα.

Θα πρέπει να είναι μαλακά, αλλά όχι και λιωμένα.

Βάζουμε σε ένα τουλπάνι το θυμάρι, τα φύλλα από το πράσο, τον μαϊντανό, το τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια και τους κόκκους του πιπεριού και το κλείνουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά μαντεμένια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα, μέχρι να γίνουν σα διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν στους χυμούς τους για 2-3 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε την κολοκύθα, την ανακατεύουμε για να διαποτιστεί από το ελαιόλαδο και την αφήνουμε να μαραθεί για μερικά ακόμα λεπτά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, την ψιλοκομμένη φλοίδα του λεμονιού, τις λαχανίδες ή τα φύλλα του σέσκουλου και το αρωματικό δεματάκι (στο τουλπάνι), ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 45 λεπτά.

Στη συνέχεια, απομακρύνουμε το τουλπάνι από την κατσαρόλα, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό αυτό με καστανό ρύζι ή ρύζι μπασμάτι ή φρυγανισμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού, που θα βρέξουμε με αρωματικό ελαιόλαδο.

Θ.Τ.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.