Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
12 φύλλα λαζάνια
400 γρ. μανιτάρια διάφορα, πολύ φρέσκα (κυρίως λευκά, πορτομπέλο και μπράουν)
200 γρ. καπνιστή παντσέτα ή καλό μπέικον σε χοντρές φέτες
100 γρ. γραβιέρα
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
για τη μπεσαμέλ:
1/2 λ. γάλα
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Κόβουμε την παντσέτα ή το μπέικον σε κυβάκια.
Πλένουμε γρήγορα και στεγνώνουμε τα μανιτάρια.
Κόβουμε και πετάμε την άκρη από τα ποδαράκια τους και τα κόβουμε σε μέτρια φετάκια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με 1 κ.σ βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για 3' σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το αλλαντικό, το σκόρδο και τα μανιτάρια και σωτάρουμε για 5' περίπου, ανακατεύοντας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει το αλλαντικό και τα μανιτάρια, πριν αφήσουν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε αλάτι και αρκετό πιπέρι και κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
Σ' ένα μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο για τη μπεσαμέλ και μόλις λυώσει ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και πάρει ξανθό χρώμα.
Ρίχνουμε τότε το γάλα (καλύτερα ζεστό) ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η σάλτσα, τόσο, ώστε να "ντύνει" τη ράχη ενός κουταλιού.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200οC.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ (ή άλλο πυρίμαχο σκεύος) και απλώνουμε μια σειρά λαζάνια (θα κάνουμε τρεις στρώσεις από 4, ή όπως σας βολεύει).
Απλώνουμε επάνω το 1/2 από το μείγμα μανιταριών, το 1/3 από τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με γραβιέρα.
Συνεχίζουμε με δεύτερη σειρά λαζάνια και το υπόλοιπο μείγμα μανιταριών, τη μισή από τη μπεσαμέλ που έμεινε και το υπόλοιπο τυρί.
Τελειώνουμε με μια στρώση λαζάνια, στρώνουμε επάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, τριμμένη φρυγανιά και σκορπάμε στην επιφάνεια κομματάκια βουτύρου.
Βάζουμε στο φούρνο για 25', τα πρώτα 10΄σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε το φαγητό τα σταθεί 30' ή περισσότερο, πριν το σερβίρισμα.Σημ. Αν θέλετε τα λαζάνια πιο μαλακά, τα ζεματάτε προηγουμένως για 1' σε νερό που βράζει.