Υλικά
Υλικά
800 γρ. -1 κιλό πεσκαντρίτσα, κομμένη σε ροδέλες πάχους 6-8 εκ.
6-8 αγκινάρες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
2 λεμόνια
1 κ. σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 πράσινα κρεμμυδάκια + τα τρυφερά τους φύλλα, ψιλοκομμένα
4 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
10 πατατούλες (από τις μικρές), καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1-2 μαραθόριζες (φινόκιο), κομμένες σε λεπτές φέτες και τα φυλλαράκια του ψιλοκομμένα
4-5 κ. σ. παρθένο ελαιόλαδο
400 ml ζωμό λαχανικών
1-2 κ. σ. ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι και πιπέρι
χυμός από 1 επιπλέον λεμόνι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό μαζί με το χυμό από τα δύο λεμόνια.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα και μόλις μαραθούν λίγο προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις αγκινάρες και τα σοτάρουμε για λίγο όλα μαζί.
Αλατοπιπερώνουμε την πεσκαντρίτσα και την σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά από όλες τις πλευρές της.
Σβήνουμε τα λαχανικά με τον ζωμό, τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τα κόψαμε και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε και τις ροδέλες της πεσκαντρίτσας επάνω τους, πασπαλίζουμε με τα μυριστικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία για 5-6 ακόμα λεπτά.
Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από το πόσο ψημένο θέλει κανείς το ψάρι του.
Βγάζουμε το ψάρι και τα λαχανικά σε μια πιατέλα, αφήνουμε το ζωμό να πάρει μια βράση μαζί με το χυμό του λεμονιού μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό.
Αν και πάλι μας φαίνεται πολύ αραιός, μπορούμε να το δέσουμε με 1 κουταλίτσα κορν φλάουρ, πριν περιχύσουμε το φαγητό.
Πασπαλίζουμε με λίγα επιπλέον πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και σερβίρουμε.
Σημ.
Μπορούμε να προσθέσουμε και 150-200 γρ.
αρακά σε αυτό το φαγητό.